Hrozí návrat komunistů. To snad voliče klidné nenechá, burcoval v televizi Kuba

20.08.2013 23:09

Poslanci nakonec odhlasovali rozpuštění sněmovny, i když ODS byla až do konce proti. Přestože její předseda Martin Kuba připouští, že pravice momentálně není v nejlepší kondici, věří, že u voleb její voliči nezůstanou klidní.

Hrozí návrat komunistů. To snad voliče klidné nenechá, burcoval v televizi Kuba
Foto: Hans Štembera
Popisek: O svých volebních lídrech zatím občanští demokraté nerozhodli

Do voleb tu totiž podle jeho slov bude „vláda Miloše Zemana“, která bude pomocí ČSSD prosazovat určité zákony, aniž by šlo o něco, co by bylo opřeno o volební výsledky. „Já nevěřím, že to může pravicové voliče nechat klidné,“ prohlásil v Událostech, komentářích Martin Kuba.

Přesto ale připouští, že ODS na tom byla i lépe. „Ona ta pravice v téhle chvíli není úplně v optimální kondici,“ uznal Kuba. „Opravdu nám hrozí, že po dlouhé době budeme mít opět u moci KSČM,“ varoval také voliče.

To vzápětí popřel předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten i nadále ujišťuje, že s komunisty do koalice nepůjdou. Ideální situace by byla jednobarevná vláda.

K sociálním demokratům, kteří se snažili rozpustit sněmovnu již delší dobu, se nakonec přidala i TOP 09. Podle jejího předsedy Karla Schwarzenberga jednoduše nebyla žádná většina, a tak to bylo potřeba ukončit. „Lepší hrůzný konec než hrůza bez konce,“ zacitoval v pořadu.

Jelikož se předčasné volby blíží, některé menší strany uvažují o spojení s dalšími subjekty, aby si zvýšily šance. Například Věci veřejné. Jejich předseda Vít Bárta však v ČT neprozradil, koho zatím oslovil. Stejně tak Dagmar Navrátilová připustila, že i LIDEM má něco rozjednané – hlavně kvůli oslabení, které straně způsobil odchod předsedkyně Karolíny Peake.

Podle Navrátilové bude nyní zajímavé sledovat další kroky prezidenta Miloše Zemana. Očekává prý od něj další „rozpínání“. „Dnes jsme hlasovali o tom, jestli v této zemi zůstane parlamentní demokracie nebo nastolujeme prezidentský systém,“ dodala místopředsedkyně LIDEM. Ohledně prezidenta je momentálně nejdůležitější otázka, zda skutečně vyhlásí volby na avizovaného 25. a 26. října. Jak ale uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip na ČT, neočekává, že by Miloš Zeman zdržoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…