Hrozí o silvestrovské noci teroristické útoky? Analytik v televizi ujišťoval, že u nás by se situace zhoršit neměla

29.12.2015 22:58

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se u nás měla bezpečnostní situace radikálně zhoršit, zaznělo v úterních Událostech, komentářích, kde o bezpečnostní situaci u nás a v Evropě před oslavami nového roku diskutovali politolog Daniel Kroupa, bezpečnostní analytik Jan Schneider a exministr vnitra Martin Pecina (nestraník).

Hrozí o silvestrovské noci teroristické útoky? Analytik v televizi ujišťoval, že u nás by se situace zhoršit neměla
Foto: repro ČT
Popisek: Publicista Jan Schneider

Pecina si pochvaloval, že v naší zemi je zatím relativní klid, protože potenciální teroristé tu nemají zázemí. „Doufám, že to tak dlouho ještě zůstane,“ podotkl.

Podle Schneidera nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla radikálně změnit. Upozornil ale, že pokud se o nebezpečí bude mluvit moc často, lidé si na to zvyknou. A jestliže by skutečně k nějakému teroristickému útoku došlo, jeho následky by mohly být pak horší. Proto by podle něj státní orgány měly bezpečnostní opatření činit spíše vskrytu. Přiznal ale, že takový postup politikům ubírá body. „Tyto hrátky bychom měli z této problematiky odstranit,“ dodal k tomu.

Vzdávání se svobod ve jménu bezpečnosti může mít nedobré následky

Schneider také varoval před sklouznutím do extrémní polohy, kdy bychom například ve snaze zajistit si větší bezpečnost se mohli vzdát některých svobod. To by prý mohlo „mít nedobré následky“.

Pecina si myslí, že u nás omezování svobod nehrozí. Pokud by se i jiné státy chovaly k uprchlíkům stejně jako ČR, nemusely by prý omezovat svobody i svým občanům, jak se už nyní děje například ve Francii.

Když nebudou moci teroristé zaútočit v jedné zemi, poohlédnou se v Evropě po jiné

Kroupa upozornil, že si budeme muset zvyknout na posilování rozpočtu bezpečnostních složek a na posilování armády. Varoval, že pokud teroristé nebudou mít v jedné zemi šanci zaútočit, poohlédnou se po jiné, protože Evropu už vnímají jako jeden celek.

Pecina s tím, že teroristé chápou Evropu jako jeden stát, nesouhlasí. „Nás chápou jako zemi, kam je značně ztížen vstup, kdežto v jiných státech tomu tak není. Uprchlíky nijak neselektují, nechávají je volně na ulici. Tito politici se chovají hodně nerozumně, byť to vypadá velmi humánně,“ prohlásil.

Potenciál pro přísun teroristů s migrační vlnou tu je

Kroupa odmítl, že by uprchlická vlna byla složená z teroristů. „To je chybné hodnocení situace, teroristé se k nám mohou dostat pohodlně autem z Rakouska, z Německa,“ uvedl.

Schneider na to reagoval tím, že terorismus v Evropě už je přítomen. Podle jeho názoru „potenciál pro přísun bojovníků migrační vlnou je“. Na druhou stranu prý ale vycvičení bojovníci používají k přesunu do Evropy jiné cesty než přes moře, kde jim hrozí utonutí, či přes kamiony, kde jim hrozí udušení.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…