Hrozí občanská válka, varoval Štěpán Kotrba před hanobením Zemana. Mluvil i o trestání Sobotky

19.12.2016 11:18

„Prezident je politická figura, musí snést i velice drsnou kritiku, hlavně od nás občanů, kteří si ho platíme ze svých daní,“ uvedl v diskusi na Českém rozhlasu ředitel Občanského institutu Roman Joch k návrhu poslanců na trestání za hanobení prezidenta. Publicista Štěpán Kotrba upozornil, že hanobící řeči mohou vyvolat občanskou válku.

Hrozí občanská válka, varoval Štěpán Kotrba před hanobením Zemana. Mluvil i o trestání Sobotky
Foto: Facebook.com
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

Vedle Jocha a Kotrby přišli do Českého rozhlasu o dění na české politické scéně diskutovat Tomáš Klvaňa z University of New York in Prague a novinář Daniel Anýž z časopisu Newsweek.

Minulý týden veřejnou sférou rezonovala kauza Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad, v níž policie po rozsáhlém zátahu obvinila 24 lidí z poškozování zájmů Evropské unie a z dalších trestných činů, které mají co do činění se zneužitím evropských dotací.

„Byl bych velmi opatrný v propojování podnikatelsko-úřednického lobby na politiku,“ okomentoval aktuální kauzu Štěpán Kotrba, podle něhož se patrně mnoho věcí neprokáže. Kotrba doslova hovoří o účelové hře, kterou tomu policie dodává publicitu. „Myslím, že obvinění exhejtmanky Vaňhové se ukáže jako liché, stejně jako se ukázalo v mnoha jiných případech. Například obvinění Věry Jourové,“ argumentoval publicista. „Policie a spolu s ní i novináři by měli s takto prozrazenými indiciemi zacházet opatrně,“ myslí si Kotrba.

Publicista zdůrazňuje, že do vynesení pravomocného rozsudku nad obviněnými je třeba ctít presumpci neviny. Presumpci viny označuje Kotrba za paroubkovský „žvást“, kterým si lze umýt ruce nad kýmkoliv.

Celý pořad ZDE

Daniel Anýž se obává, aby se nejnovější kauza zneužití evropských dotací nestala dalším závažím na přítěži našeho členství v Evropské unii. „Aby to zase nevzbudilo reakce typu: kdyby to nebylo a nebyli bychom v EU, měli bychom o problém míň,“ vysvětlil novinář. Podle vysokoškolského pedagoga Tomáše Klvani je pro systém mnohem větší problém několikerý konflikt zájmů, který má na triku místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš. „Neříkám, že Babiš krade, systém by ale měl stát na důsledném oddělení mocí,“ míní Klvaňa.

Rizika spatřuje Klvaňa jednak v tom, že Babiš může rozhodovat o věcech, kde má být kontrolorem, čímž se mu otevírá prostor pro to, aby jednal ku prospěchu svých firem. S obavami hledí pedagog také na mediální vliv Andreje Babiše. Ministru financí patří přes 40 procent mediálního trhu v Česku.

Babiš navíc dlouhodobě vede v průzkumech veřejného mínění a zatím se zdá, že neochvějně směřuje k vítězství v parlamentních volbách, které Česko čekají příští rok. Roman Joch má při pohledu na průzkumy dojem, že český volič chce, aby se Babiš stal premiérem – aby ukázal, co umí. Zaostávání sociálních demokratů v průzkumech přisuzuje ředitel Občanského institutu tomu, že voliči více trestají stranu premiéra.  

„Myslím, že v průzkumech budou ANO přibývat procenta, budou klesat procenta u ČSSD a KSČM. Výsledek ODS považuji za spravedlivý trest za Nečasovu hloupost a neschopnost,“ navázal Štěpán Kotrba. Volič dle jeho názoru trestá Bohuslava Sobotku správně, protože je to jeden z nejslabších premiérů, které zažil. Kotrba si rovněž myslí, že Andrej Babiš hluboce lituje nákupu MAFRY, čímž ovládl podstatnou část českého mediálního prostoru. „Koupil včelín a myslel si, že bude stáčet med. Místo toho dostal hejno rozzuřených vos,“ glosoval Kotrba s tím, že koupě MAFRY byla nejhorším nákupem jeho života. „Kdyby koupil kravín, udělal by lépe,“ je přesvědčen.

Na rozdíl od Tomáše Klvaně si nemyslí, že souběh funkce premiéra s rolí bohatého a úspěšného podnikatele je konfliktem zájmů. Za podmínky, že známe strukturu majetku takového člověka a můžeme sledovat jeho pohyby. V této souvislosti poukázal na ukrajinského prezidenta Petro Porošenka, který v majetkovém přiznání zatajil vilu ve Španělsku. „A to se jeho vláda prsila tím, jak bude bojovat s korupcí,“ kritizoval publicista.

Zeman musí snést kritiku, platíme si ho z daní

Diskutující se také věnovali poslaneckému návrhu na trestání hanobení hlavy státu. Vysokoškolský pedagog Tomáš Klvaňa s ním jako pravicový liberál zásadně nesouhlasí, neboť zpochybňuje svobodu slova. „Prezident je politická figura, musí snést i velice drsnou kritiku, hlavně od nás občanů, kteří si ho platíme ze svých daní,“ zdůraznil Roman Joch. „Co jsou to za lidi ti poslanci, kteří v roce 2016 přišli s nápadem omezit svobodu slova a projevu?“ čílil se ředitel Občanského institutu.

„Rok 2016 současně říká, že pětadvacet let jsme si té svobody slova užívali bezuzdně. Ukazuje se, že určité mantinely by ústavní práva občana mít měla,“ kontroval Štěpán Kotrba. Publicista upozorňuje, že hanobící řeči mohou pobouřit značnou část lidí a vyvolat až občanskou válku. I tak si ale myslí, že prezident by kritiku snést měl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…