Hrozí to nejhorší. Akce NATO a Ruska prý nelze srovnávat, protože...

14.08.2015 21:24

Manévry Severoatlantické aliance a Ruska naznačují, že se obě země připravují na potenciální střet se druhou stranou. Britský think-tank European Leadership Network (ELN) ale upozorňuje, že při cvičeních se stupňuje napětí a může dojít k náhodnému incidentu, který může skončit tím nejhorším. Válkou mezi Ruskem a NATO.

Hrozí to nejhorší. Akce NATO a Ruska prý nelze srovnávat, protože...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

V českém jazyce o zprávě ELN informuje server Týden.cz. Napětí mezi Ruskem a aliancí narůstá od vypuknutí ukrajinské krize a cvičení na obou stranách situaci rozhodně nepomáhají, spíše naopak. „I když to zúčastnění líčí jinak, druh a rozsah manévrů jasně naznačují, že Rusko se připravuje na konflikt s NATO a že NATO se připravuje na možný konflikt s Ruskem, stojí dále v analýze,“ píše server.

Stačí se podívat na cvičení ruské armády a sil NATO z letošního roku, aby bylo jasnější, co se děje. Stále však existuje cesta zpět, na niž by mohlo dojít ke zklidnění napětí. Podstatným prvkem na této cestě je co nejintenzivnější výměna informací mezi oběma stranami.

Jedna z mluvčích NATO ale vyjádřila názor, že cvičení Ruska a NATO nelze stavět na tutéž úroveň. Proč? Protože akce Severoatlantické aliance představují jen defenzivní reakci na agresivní počínání Ruska. Má prý na mysli především silovou změnu hranic svých sousedů a podporu separatistů na východě Ukrajiny. Nesmíme zapomínat ani na to, že Rusko hrozilo rozmístěním jaderných hlavic u hranic NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…