Hrozí třetí světová válka! Promluvil přední americký historik a je to vážné

17.02.2017 20:50

Svět kráčí po cestě ke třetí velké válce, varuje přední americký historik. Tato cesta je dlážděna Brexitem, vítězstvím Donalda Trumpa v USA a masovou migrací. Ve světě se dějí věci podobné těm, jež jsme zažívali před první světovou válkou i před tou druhou. Tohle všechno může rozpoutat jatka, jaká lidstvo doposud nezažilo...

Hrozí třetí světová válka! Promluvil přední americký historik a je to vážné
Foto: pixabay.com
Popisek: Test jaderné zbraně - ilustrační foto

„Vítězství Donalda Trumpa a Brexit naznačují, že se hroutí víra v globalizaci. To by mohlo zažehnout obrovský celosvětový konflikt,“ varuje v rozhovoru pro televizi Sky News uznávaný historik Harold James z Princeton University. „Myslím, že nám vážně hrozí třetí světová válka,“ zaznělo varovně z úst historika. Jeho vyjádření převzal server britského bulvárního deníku The Sun.

V dnešním světě se podle jeho názoru odehrávají události srovnatelné s tím, co svět zažíval od roku 1907 před první světovou válkou nebo od roku 1930 před druhou světovou válkou. Ve třicátých letech minulého století svět vyděsila Velká hospodářská krize. V roce 2008 jsme také zažili velkou krizi. Od té doby lidé znovu přestávají věřit ve výhody, které přináší globalizace a volný obchod.

Zvolení Donalda Trumpa je jedním z bodů, který dokazuje, že svět přestává věřit v sílu volného obchodu. 45. prezident USA Trump v předvolební kampani opakovaně prohlašoval, že zatne tipec volnému obchodu a zavede cla na dovážené zboží, aby ochránil americká pracovní místa. I díky tomuto slibu Trump prezidentské volby vyhrál.

„Z doby, kdy si lidé mysleli, že je globalizace nevyhnutelná, se dostáváme do časů, kdy si lidé myslí, že globalizace představuje opravdu velký problém. Stále více vlád, politických hnutí, komentátorů a také lidí kráčejících po ulici soudí, že globalizace prostě nefunguje. Myslím, že jde o reakci na migraci,“ vyjádřil svůj názor historik.

Také pro Brexit lidé hlasovali, protože se bojí globalizace. Britský expremiér Tony Blair sice vyhlásil boj za setrvání své země v EU, ale je otázka, jak jeho snaha skončí.

Tyto konflikty mohou rozpoutat třetí světovou válku

K dovršení všeho zlého znovu roste napětí mezi Spojenými státy a Ruskem, největšími světovými jadernými mocnostmi. Napětí mezi Washingtonem a Moskvou však nepředstavuje jediný problém.

Bodem zlomu se může stát napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem. Nebo spory o ostrovy v Jihočínském moři, na které si činí nároky Čína, ale i Indonésie a Filipíny. Nesmíme zapomínat také na nároky Thajska, Vietnamu, Singapuru a znovu také Tchaj-wanu.

Třetí světovou válku může odstartovat také Severní Korea. A to stále není konec. Další velkou válku může rozpoutat spor o pobaltské země, válka na Ukrajině čí boje na Blízkém východě – v Iráku či v Sýrii.  

Konflikt obrovských rozměrů však nemusí vyvolat jen lokální války. Miliardář Elon Mask má za to, že největší hrozbou pro lidstvo může být rychlý rozvoj umělé inteligence. Roboti by jednoho dne mohli nad lidstvem zvítězit. Problém představuje také úbytek pracovních příležitostí. Víc a víc práce zastanou stroje – a co zbude pro lidi?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…