Hrozí třicetiletá válka. Měli bychom si dát pozor

17.07.2015 16:06

Nad možnostmi, které přináší uzavření dohody mezi Íránem a západními mocnostmi o kontrole jeho jaderného programu výměnou za zrušení sankcí, se na názorové straně dnešních Hospodářských novin zamýšlí Mark Leonard, ředitel think-tanku Evropská rada pro mezinárodní vztahy, jenž sídlí v Londýně.

Hrozí třicetiletá válka. Měli bychom si dát pozor
Foto: facebook.com
Popisek: Třetí světová válka, ilustrace

Podle Leonarda uzavřená dohoda snad skutečně zabrání nekontrolovatelné jaderné eskalaci nebo bombardování nařízenému z Washingtonu či Tel Avivu. Jenže region kolem Íránu je v plamenech. Nejhorším scénářem prý je varianta „Teherán utržený ze řetězu“. Což by byla situace, kdy padnou veškeré zábrany a osmělený nejvyšší vůdce a revoluční gardy dostanou možnost beztrestně rozsévat v regionu chaos. „Írán už nyní patří k protagonistům násilného sektářského konfliktu – a jeho představitelé si užívají nový prostor, který jim poskytly svržení Saddáma, Tálibán a přehmaty Západu v regionu,“ píše Leonard.

Velkým satanem pro Írán už nejsou USA, ale Saúdská Arábie

Podle něj velkým satanem dnešního Íránu už nejsou USA, ale Saúdská Arábie. „Íránci si stěžují, že Saúdští Arabové zvyšují těžbu ropy a srážejí ceny, a trápí je i fakt, že oslabují jejich pozici v Iráku, Pákistánu, Afghánistánu, Libanonu a Sýrii, a budují dopravní infrastrukturu také uvnitř Íránu,“ píše Leonard. Navíc íránská podezřívavost vůči saúdskému vměšování je prý bohatě opětována.

Evropě se prý naskýtá jedinečná příležitost vybudovat na základech jaderné dohody s Íránem celou regionální strategii. „Vysoká představitelka EU Federica Mogheriniová má šanci stavět na jaderných rozhovorech tím, že rychle otevře velvyslanectví EU v Teheránu a začne hledat způsoby, jak by hospodářské vazby a energetická dohoda mohly vést ke zmírnění napětí v bilaterálních vztazích,“ domnívá se Leonard.

Zabraňme třicetileté válce, která regionu hrozí

Přiznává, že možnosti, čeho lze krátkodobě dosáhnout, jsou omezené. Nicméně úspěšné uzavření jaderné dohody s Íránem ukázalo sílu strategické trpělivosti. Hlavním úkolem nyní bude projevit stejnou diplomatickou kreativitu také v úsilí o dosažení míru v regionu. „Evropa i Spojené státy – a také další regionální mocnosti angažované v konfliktu, který žádná strana nemůže vyhrát – musejí doufat, že se jim podaří zvládnout tento konflikt dříve, než se celý region nechá vtáhnout do třicetileté války,“ uzavírá své zamyšlení Mark Leonard.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…