Hrozí, že komunisté vyhrají volby, zaznělo varovně z Babišových novin

07.10.2016 10:54

V pátek a v sobotu jdou Češi, Moravané a Slezané k volebním urnám. V minulosti bývaly krajské volby referendem o současné vládě. Dosud vždycky dostávaly vládní strany pěkně na frak. Dnes je to poprvé jinak. Vládní ČSSD Bohuslava Sobotky a ANO Andreje Babiše jsou favority voleb a jdou si pěkně tvrdě po krku. Podle Miroslava Koreckého z Babišovy MF Dnes to celé může skončit faktickým vítězstvím komunistů.

Hrozí, že komunisté vyhrají volby, zaznělo varovně z Babišových novin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip

Od roku 2000 až dodneška platilo, že krajské volby jsou jakýmsi referendem o vládě. Tento pátek a sobotu to však bude jiné. Vládní ČSSD a ANO jsou hlavními favority voleb, pravicová opozice zůstává podle průzkumů z posledních týdnů kdesi vzadu. To má za následek, že si tyto vládní strany jdou tvrdě po krku. Ministr financí Andrej Babiš varuje občany, že premiér Sobotka rozhazuje, zatímco předseda vlády Sobotka hřímá, že nepřipustí oligarchizaci krajů na Babišův způsob.

„Novým fenoménem je KSČM. I dosud sice byla členem několika krajských vlád, ale jen z blahovůle ČSSD. Teď se o spolupráci s komunisty perou oba hlavní favorité, takže reálně hrozí, že se KSČM může stát faktickým vítězem voleb, tedy zasednout třeba i ve všech krajských radách. Větší šance než dříve mají i menší strany a různá regionální uskupení, trend fragmentace se z celostátní a komunální úrovně velmi pravděpodobně promítne i do krajů,“ píše Korecký.

Mohlo by se zdát, že v těchto volbách vlastně o moc nejde, protože vládní koalice drží ve Sněmovně stabilní většinu a v klidu vládne. Podle Koreckého bychom však neměli zapomínat na osud někdejšího premiéra Vladimíra Špidly, kterému zlomily vaz volby do Evropského parlamentu. Takže kdo ví, co se bude dít v neděli a v pondělí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…