Hrozí, že vznikne mega Praha, vyslechl si Moravec varování ve své věži

04.11.2018 14:22

Hosty druhé hodiny Otázek Václava Moravce byli ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Klára Dostálová a hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Bavili se o investičních plánech vlády, kterými se Andrej Babiš jako premiér zaklínal ještě ve své jednobarevné vládě ANO na počátku tohoto roku.

Hrozí, že vznikne mega Praha, vyslechl si Moravec varování ve své věži
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN)

Moravec odhadl, že Babiš při svých „spanilých cestách po krajích“ posbíral požadavky přesahující víc než půl bilionu korun. Ministryně Dostálová odmítla toto číslo potvrzovat či vyvracet. Půta prozradil, že premiérovi předložil požadavek na modernizaci železničního spojení z Liberce do Prahy, protože považuje za nepřijatelné, aby se ve 21. století jezdilo z Liberce do Prahy 2 hodiny a 40 minut k tomu.

Hejtman však ocenil, že se Babiš pokusil sestavit plán toho, co všechno je třeba v této zemi modernizovat. „K tomu zmapování mělo dojít už dávno,“ řekl jasně Půta. Liberecký kraj podle něj urgentně potřebuje zmodernizovat nemocnici. Projekt modernizace pavilonu urgentní péče vyjde asi na miliardu.  

„Ale my jsme skutečně nikde nic neslíbili, šlo skutečně o zmapování těch investic. My jsme nikde neřekli: ano, tady ty peníze dostanete,“ ozvala se ministryně Dostálová. Počítá prý s tím, že vznikne cosi jako „státní plánovací komise“, která se bude podílet na přípravě investičním projektů. Dostálová by byla také ráda, aby se její ministerstvo změnilo na ministerstvo plánování investic, na které se budou moct obracet obce či kraje.

Půta se k nápadu přiklonil. Jedním dechem k tomu však přidal jedno „ale“. „Já to vidím jako dobrý nápad, jenom k tomu říkám to ‚ale‘ – aby si to nové ministerstvo neukouslo příliš velký krajíc. Stát by měl plánovat ty stěžejní velké projekty a neměl by ovlivňovat projekty v každé vesnici. To by bylo spíš na škodu,“ varoval hejtman.

Přišla řeč i na opravy dálnic a silnic první, druhé a třetí třídy. Půta viděl problém v tom, že krajům chybí peníze na opravy silnic druhých a třetích tříd, s čímž by měl stát něco udělat.

„Ale tady se bavíme o prioritách. Pokud Liberecký kraj řekne, že je pro něj prioritou modernizace nemocnice a silnice druhých a třetích tříd zvládne sám, tak dobře. O tom to celé je,“ popsala úvahy ministrů Dostálová.

Moravec zmínil i otázku bydlení. „Samozřejmě chápu, že slibování růstu platů ve veřejné sféře a všeho dalšího je velkým motorem v politice,ale pak nám chybí prostor na další investice,“ upozorňoval v této souvislosti Půta. Zdá se mu že v České republice vzniká přímo obří Praha se Středočeským krajem – a pak venkov, odkud lidé do Prahy dojíždějí. Vzniká tu jakási propast, před jejímž prohlubováním Půta varoval. „Já se ptám, jestli stát plánuje, aby tu vznikla jedna velká mega Praha, a pak už bude jen venkov, kam se ta Praha bude jezdit rekreovat,“ zaznělo z úst hejtmana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…