Hrozí zemětřesení: Italové pravděpodobně vytrestají své elity a...

02.12.2016 8:00

Členské státy Evropské unie hledí tu s obavami, tu s očekáváním na rok 2017, kdy proběhnou klíčové volby v Německu a ve Francii. Už tuto neděli však může přijít mohutné politické zemětřesení, kterému možná padne za oběť i společná evropská měna. Ke slovu se totiž v důležitém referendu dostanou Italové.

Hrozí zemětřesení: Italové pravděpodobně vytrestají své elity a...
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

V neděli dostanou Italové možnost vyjádřit se v referendu k ústavní reformě, kterou připravil premiér Matteo Renzi. Podle redaktora Lidových novin Jiřího Sládka průzkumy naznačují, že stávající předseda vlády svůj boj prohraje a padne.   

„Odpůrci ústavních změn vedli podle průzkumů až o dvanáct procentních bodů. Porážka by nikoho nepřekvapila. Následná Renziho demise by vedla podle všeho k sestavení kabinetu technokratů, který by po nějaký čas spravoval zemi. Nástupcem Renziho by se mohl stát ministr hospodářství a financí Pier Carlo Padoan. Reformy by se každopádně odložily na neurčito. V následujících volbách by bylo podle průzkumů velkým favoritem Hnutí pěti hvězd obtížně čitelného populisty Beppeho Grilla, původní profesí herce a humoristy. Chuť Italů vytrestat politické elity je totiž značná,“ soudí Sládek.

Deník The Wall Street Journal v souvislosti s referendem v Itálii varuje, že hrozí propuknutí sociálních nepokojů, a dokonce nelze vyloučit ani definitivní pád společné evropské měny, eura.

Proč jde levicový premiér do takového rizika? Prý nemá jinou možnost. Italské banky na tom nejsou dobře a potřebují pomoc státu, aby se vypořádaly s rizikovými úvěry. Zreformovat podle všeho potřebuje celá italská ekonomika, jedna z největších v celé EU. Ústava této země je však nastavena tak, že vláda má jen minimální šanci nějaké reformy prosadit. Renzi navrhuje ústavní změny, které významně osekají moc senátu a jako premiérovi mu umožní potřebné reformy prosadit. Napřed mu to ale musí dovolit občané v nedělním referendu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…