Hrozili před smrtí Kuberovi? Nový šéf Senátu Vystrčil řízne do kauzy čínského dopisu. Nové info

19.02.2020 22:08

Česko má nového předsedu Senátu, zvolen byl s jasnou podporou většiny senátorů. Senátor za ODS Miloš Vystrčil prozradil, co by chtěl jako předseda na fungování horní komory změnit. V pořadu Interview na ČT24 hovořil i o tom, jak se postaví k cestě na Tchaj-wan, kterou plánoval jeho předchůdce a představitelé Číny kvůli tomu Česku vyhrožují.

Hrozili před smrtí Kuberovi? Nový šéf Senátu Vystrčil řízne do kauzy čínského dopisu. Nové info
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Volba předsedy s sebou nese vždy velké diskuse, co skutečně může předseda Senátu ovlivnit. Vystrčil připomněl, že Senát má formální pravomoci a neformální vliv. Vyzdvihl roli Senátu coby ústavní pojistky. „Pokud by se stalo, že by lid uvěřil nějakému populistovi, tak se může stát, že Poslanecká sněmovna pak bude plná lidí, kteří budou chtít změnit ústavu, změnit to, na co jsme zvyklí a na čem je založena naše demokracie. Protože Senát se ale v té době nemění, tak takovou změnu demokratických principů nepřipustí,“ zdůraznil na úvod Vystrčil.

Anketa

Komentátor Mitrofanov tvrdí, že Česko NENÍ chytrá země, když se největší podpoře těší Babiš. Má Mitrofanov pravdu?

6%
94%
hlasovalo: 15216 lidí

Zkonkretizoval, jaký osobní otisk se bude snažit vnést do role předsedy Senátu. „Nebude to žádný silný a velký otisk. Nemám ani takové ambice,“ předeslal vzhledem k tomu, že byl zvolen předsedou na osm měsíců, do konce tohoto volebního období.

Co by ale určitě chtěl, je, aby se Senát dál zastával zájmů občanů České republiky a České republiky jako takové. „Zní to možná trochu jako fráze, ale je to velmi důležité,“ řekl Vystrčil. „Budu konfliktní i nekonfliktní a budu se snažit věci dělat pořádně a poctivě,“ přislíbil.

Rád by také navázal na věci, na kterých pracoval i Jaroslav Kubera, a sice na zviditelňování role Senátu, vysvětlování role Senátu a vysvětlování jeho poslání. „Potom také zlepšení způsobu komunikace s Poslaneckou sněmovnou, to by mohlo vést ke zlepšení legislativního procesu, tím pádem ke snížení byrokracie a zátěže občanů,“ uvedl Vystrčil.

„Chceme dosáhnout toho, aby se Poslanecká sněmovna chovala k Senátu stejně, jak se chová vláda k Poslanecké sněmovně. Věřím, že mě teď poslouchají a budeme mít konstruktivní jednání,“ doplnil předseda Senátu.

Vyslovil pak ještě jedno své přání, a tím jsou veřejná slyšení, které Senát může podle jednacího řádu pořádat. „Vztahovala by se k důležitým problémům České republiky, jako je stárnutí populace, změna klimatu atd.,“ upřesnil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Jaroslav Kubera jakožto Vystrčilův předchůdce plánoval cestu na Tchaj-wan. U čínských představitelů to vyvolalo negativní reakce. „Jaroslav Kubera byl přítel, a pokud se tak rozhodl, bral jsem to jako jeho rozhodnutí, kterému jsem nechtěl v žádném případě bránit,“ řekl s tím, že více se nezaobíral tím, jak je tato cesta připravena a co je jejím obsahem.

Nyní má prý už jasno v tom, jakým způsobem bude v této věci postupovat. „Je evidentní, že je celou situaci kolem Tchaj-wanu a případné návštěvy třeba zanalyzovat. Necítím se být takovým odborníkem na zahraniční věci, abych se mohl okamžitě rozhodnout,“ řekl Vystrčil.

Narážel na informace serveru Aktuálně.cz, jenž píše, že Kuberovi v lednu přišel dopis od čínských zástupců, kteří se jasně vymezují proti této cestě. Popisují, že by to mohlo ohrozit české podniky a vůbec pozici České republiky jako takové v Číně. „Na dopis se chci podívat zítra. Pokud má dopis skutečně takovýto obsah, je třeba se poradit s Ministerstvem zahraničních věcí, možná i s premiérem a domluvit se, jakým způsobem na to bude Česko reagovat,“ uzavřel nový předseda Senátu Vystrčil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…