Hrozivá slova řeckého exministra financí. O toto prý skutečně šlo věřitelům

22.07.2015 18:10

Bývalý řecký ministr financí Yanis Varoufakis v pondělí poprvé od své rezignace vystoupil před televizními kamerami. V rozhovoru pro CNN se vyjádřil, že řečtí věřitelé dali premiéru Tsiprasovi na výběr mezi „sebevraždou a popravou“, jeho rozhodnutí přijmout podmínky však chápe. Informuje server Common Dreams.

Hrozivá slova řeckého exministra financí. O toto prý skutečně šlo věřitelům
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Varoufakis odstoupil po pětiměsíčním vyjednávání, když vyšly výsledky referenda. V parlamentu hlasoval proti přijetí reforem, CNN však sdělil, že chápe, proč je chce premiér Tsipras přijmout.

„Pravda je taková, že mocná Trojka věřitelů nechtěla rozumnou, čestnou a vzájemně prospěšnou dohodu,“ řekl Varoufakis a přiznal, že i Řecko udělalo určité chyby v procesu vyjednávání, přičemž tou největší bylo, že Řekové předpokládali, že „se účastní racionálního vyjednávání“.

„Pokud se podíváte na způsob chování věřitelů od prvního dne nástupu Syrizy k moci, zjistíte, že jim hlavně šlo o ponížení a svrženíí této vlády, nebo alespoň o to se ujistit, že ta vláda padne sama a oni z toho vytěží co nejvíce peněz,“ řekl Varoufakis.
 

„Se žádnou vládou by se nemělo jednat tímto způsobem, obzvlášt v kontextu klubu demokratických národů,“ přidal svoji trochu k současné hlasité kritice vůči Německu.

„Alexis Tsipras se rozhodl, že nejlepší pro řecké obyvatelstvo bude, pokud poslechnou a uvedou ty reformy, se kterými nesouhlasí,“ řekl Varoufakis. „Lidé jako já si mysleli, že by bylo čestnější a z dlouhodobého hlediska vhodnější rezignovat. Ale jeho argument je stejně silný jako můj,“ dodal.

Varoufakis nedávno ustanovil takzvaný Plán B, který je podle něj jiným řešením řecké krize. Cílem toho plánu je vlít řecká aktiva do centrální holdingové společnosti pod správou Řecka, která by následně stimulovala řeckou ekonomiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…