Hrozivý případ v prachatické porodnici. Soudilo se pět let, lékař ze smrti dítěte vyvázl s podmínkou

01.01.2020 15:25

Někdejší primář prachatické nemocnice Pavel Dejmal dostal dvouletou podmínku za zbytečnou smrt novorozence při porodu, ke které došlo před více než pěti lety. K tomu navíc ještě dvouletý zákaz provádět porody. Rozsudek padl v září 2019.

Hrozivý případ v prachatické porodnici. Soudilo se pět let, lékař ze smrti dítěte vyvázl s podmínkou
Foto: Pexels/Pixabay CC0
Popisek: Ilustrační foto

Byl duben 2014 a sestra Jany Vůjtěchové Lenka J. se chystala porodit podle předporodních vyšetření zdravé miminko, chlapečka. Jak naší redakci popsala Jana Vůjtěchová, sestřino těhotenství se neobešlo bez komplikací a několikanásobné hospitalizace. Důvodem bylo podle Vůjtěchové to, že matka v sobě během jiného stavu nedokázala udržet jídlo ani vodu.

Chlapec byl ovšem podle toho, co lékaři zjistili před porodem, zdravé a donošené miminko. Když těhotenství dosáhlo 38. týdne, rozhodli se lékaři kvůli zdravotním problémům matky vyvolat porod uměle a začali s aplikací léků. Poté již následoval dramatický průběh s tragickým koncem.

Vyvolávali porod

První léky byly podány v noci a další ráno, popsala nám Jana Vůjtěchová (sestra rodičky). „Když byla ráno sestra na monitoru, byl v té době chlapec ještě naživu,“ uvedla s tím, že po obědě začala mít rodící žena silné kontrakce a lékaři ji odvezli na porodní sál. Porodu se ujal tehdejší primář a porodník Pavel Dejmal.

„MUDr. Pavel Dejmal se sestře pokoušel vypustit plodovou vodu, nadvakrát, protože jí nejdříve nástroj ve tvaru háčku zavedl do močové trubice a natrhl ji,“ popsala sestra nešťastné matky Jana Vůjtěchová na Facebooku. „Po druhém pokusu se mu to podařilo a ze sestry začala vytékat zkalená plodová voda zelenočerné barvy,“ pokračuje.

Na tuto skutečnost byl lékař podle Vůjtěchové upozorněn porodní asistentkou. „Dle jeho slov bylo ale vše v pořádku,“ tvrdí Vůjtěchová „Mezi tím do sestry strkal ruku a druhou z ní vymačkával plodovou vodu, podle svých slov si dělal prostor. Po tomto úkonu začal hlásit monitor, že je dítě v ohrožení protože mu začal klesat tlak na 120, pak se srdeční ozvy ztratily (během porodu má mít dítě tlak kolem 140), lékař je ale znovu našel,“ napsala na Facebooku.

Od této chvíle měl lékař podle znaleckého posudku, který byl předložen soudu, přibližně dvě hodiny na to, aby porod ukončil císařským řezem. Chlapec by v takovém případě mohl žít, uvedl posudek. Dejmal ovšem matku nechal chlapce „vytlačit“ přirozenou cestou. Chlapec byl celý modrý a ani se nenadechl, popsala Vůjtěchová na Facebooku. Následně probíhaly pokusy dítě oživit. „Po půlhodině marných pokusů o oživení sestře oznámili, že je chlapec mrtvý,“ popsala Vůjtěchová.

Právě velký únik plodové vody byl nakonec tím, co způsobilo chlapci smrt. Podle závěrů Krajského soudu v Českých Budějovicích (odvolací instance) ze dne 18. 9. 2019, který Dejmala potrestal dvouletou podmínkou a zákazem činnosti, došlo u dítěte z velkého vypuštění plodové vody k předčasnému odloučení placenty. To vedlo k těžké hypoxii plodu (hypoxie: nedostatečné zásobení tkání a orgánů kyslíkem). Tento stav byl podle závěrů soudu jasně patrný na monitorovacích přístrojích. Lékař Pavel Dejmal měl podle pravomocného výroku soudu ukončit včas porod císařským řezem, aby se dítě narodilo živé a zdravé. Lékař ovšem tyto známky, dobře viditelné na monitorovacích přístrojích, podcenil, a dále vedl porod klasickou, vaginální cestou, čímž došlo k dalšímu rozvoji hypoxie plodu a k následné smrti dítěte, stojí v rozsudku.

V případu padly čtyři verdikty...

Celé soudní řízení trvalo pět let. K úmrtí došlo v dubnu 2014, přibližně rok se případ vyšetřoval a od roku 2015 jej měly v gesci soudy. V případu padly celkem 4 rozsudky. Tři z nich u soudu v Prachaticích, přičemž dva z těchto v letech 2016 a 2017 byly zprošťující. K případu bylo vypracováno několik posudků včetně revizních, které se neshodly, lze se dočíst na zpravodajském portálu JCted.cz (Jižní Čechy TEĎ: nejrychlejší zprávy z regionů), který o soudním řízení informoval zhruba před rokem. Pravomocným a finálním rozsudkem je až verdikt Krajského soudu v Českých Budějovicích ze září 2019. K tomuto soudu se nakonec odvolal sám Dejmal, který nesouhlasil s třetím verdiktem soudu v Prachaticích.   

3 Sestra

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…