Hrušínského divadlo odehraje tři představení. Začali prodávat lístky. A stal se malér

17.06.2020 4:39

Diváky i kritiky oceňované Divadlo na Jezerce postihla koronavirová pandemie se všemi negativy, které k ní patřily. A nejen je. Řada umělců pravidelně zdůrazňuje jak absenci příjmů, tak i nenahraditelný kontakt s živým publikem. Vláda sice postupně začala uvolňovat velmi přísná karanténní opatření, pro divadelníky to však znamená prakticky neměnný stav.

Hrušínského divadlo odehraje tři představení. Začali prodávat lístky. A stal se malér
Foto: repro FB, tan
Popisek: Jan Hrušínský

Anketa

Kolik dostane Babišovo ANO v parlamentních volbách 2021?

76%
14%
5%
hlasovalo: 19347 lidí
Dne 24. května se na facebookových stránkách Divadla na Jezerce objevilo krátké, leč vypovídající video principála Jana Hrušínského.

„Takže milí diváci, tady škrtáme další představení v červnu. Od března to bude 92 představení, které jsme byli nuceni zrušit. Měli jsme je tak hezky připravený a vláda nám do toho hodila vidle v podobě podmínky, že každá druhá řada musí zůstat volná a každé třetí sedadlo neobsazené. S takovou bychom přišli na buben. Takže bohužel nehrajeme ani v červnu. Takto tedy vypadá náš červen. Děkujeme, odejděte!“ uvedl Hrušínský na kameru.

Změna ovšem přeci jen nastala.

Zmíněné divadlo totiž poslední předprázdninový měsíc hodlá odehrát ještě tři představení; ta nejbližší dvě 17. a 18. června od sedmé večerní. Půjde o Pánský klub (hrát se bude i 22. 6. od 19:00), což je komedie o eroticky závislých mužích s Milanem Šteindlerem v režii Matěje Balcara a ve čtvrtek divadlo nabídne hru Naprostí cizinci podle filmu Paola Genovese. Také zde se o režii postaral Matěj Balcar, produkci zajistil Jan Hrušínský a diváci se budou moci těšit například na Petra Vacka či Barboru Kodetovou.

ParlamentníListy.cz krom jiného zajímal často skloňovaný divácký zájem. Bude tedy po nucené odmlce divadlo plné? Překvapivě nebude.

Ještě v úterý odpoledne, kdy redakce připravovala podklady pro tento text, bylo na čtvrteční činohru k sehnání 32 lístků a na středeční Pánský klub dvanáct. Cena volného lístku, který lze ještě nyní zakoupit, se pohybuje těsně pod 600 korunami.

Důvody? Na to naší redakci odpověděl jeden z pravidelných návštěvníků. „Divadlo mám moc rád, jednak je tam krásná zahrada, velmi dobrá restaurace, všichni jsou tam milí, ale zkrátka jsem letošní sezónu takříkajíc odpískal, protože se ještě stále bojím koronaviru, a potom jsem zjistil, že bude dobré šetřit. Od září bych ale chtěl chodit naplno,“ uvedl Jiří Navrátil z Prahy 4.

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí

Doplňme, že divadlo už nyní avizuje chystaná představení na říjen, kam se přesune v březnu a dubnu rušený program.

Z rodinné historie divadelní společnosti (zdroj: webové stránky DNJ)

Divadelní společnost Jana Hrušínského byla založena v roce 2002 a navazuje na dlouholetou rodinnou tradici. Předkové a příslušníci rodiny Hrušínských působí v českém divadle nepřetržitě od poloviny devatenáctého století. Prvním držitelem divadelní koncese v rodině byl pan Ondřej Červíček, který povolení k provozování divadelního spolku získal v roce 1883. Za všechny známé osobnosti, které prošly divadelní historií "rodiny" jmenujme v roce 1851 Josefa Kajetána Tyla nebo později, v první polovině 20. století, například Karla Lamače, Rudolfa Hrušínského či Josefa Kemra. Rodinná tradice nyní pokračuje v Divadle Na Jezerce.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …