Hubatý novinář Pepe Escobar: Západ je banda gangsterů. Pokud Rusko sáhne k odvetě, Západ půjde ke dnu

30.07.2014 10:07

Stálý spolupracovník ruského serveru rt.com i západních médií Pepe Escobar se věnuje nerovnému přístupu Západu k řešení situace v Gaze a na Ukrajině. Západ obviňuje z toho, že chce za každou cenu vyvolat konflikt s Ruskem, který podle něj může trvat dlouhé roky.

Hubatý novinář Pepe Escobar: Západ je banda gangsterů. Pokud Rusko sáhne k odvetě, Západ půjde ke dnu
Foto: worldwide.com
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande

„Obama, Merkel, Cameron, Hollande a Renzi, říkejme jim třeba báječná pětka, si prostřednictvím společné videokonference dodali kuráž a dohodli se na zvýšení tlaku na Izrael s cílem ukončit bombardování Gazy. V ten samý den dostali od izraelského premiéra Netanjahua jasnou odpověď. Sdělil jsem, slušně řečeno, že má odlišný názor a nebude se jejicich `doporučením` řídit. Naše báječná pětka se tedy rozhodla, že případ Gaza odloží stranou a zaměří se na sankce proti Rusku. Vynikající strategie, co říkáte?" zmiňuje Escobar. 

Vše k tématu Rusko a sestřelené letadlo nad Ukrajinou

Poradce Obamy nezapomněl podle Escobara západním médiím zdůraznit, že neukáznění Evropané jsou nyní odhodláni konat. „Ne však proti Izraeli kvůli Gaze, ale proti Rusku kvůli Ukrajině. Skvělý příklad `orwellovštiny`. Ze dvou minut nenávisti vůči Izraeli se opět staly dvě minuty nenávisti vůči Rusku. Ani Hollywood by nedokázal napsat tak zdařilý scénář. Izrael si může dělat v Gaze i nadále, co chce. Máme tu přece to zlé a ošklivé Rusko. A ke slovu samozřejmě přijdou sankce, sankce a ještě jednou sankce. Ty tvoří základní a jediný pilíř americké zahraniční politiky vůči Rusku," kritizuje přístup Západu Escobar. 

„Pojďme se však vrátit k faktům. Washington přísahá, že má důkazy o Putinově podílu na sestřelení MH17. Sice je Američané neukázali, ale říkají, abychom jim i tak věřili. Posledních šedesát let americké zahraniční politiky nám však nedovoluje dopustit se takové naivní lehkovážnosti. Přitom jihovýchodní Ukrajinu sledují americké tajné služby, včetně NASA, velmi podrobně. Jak je možné, že by jejich satelitům uniklo sestřelení letadla? Výše jsem zmiňoval, že Obama chce, abychom mu věřili i bez důkazů. Nevyjádřil jsem se úplně přesně. Oni nám důkazy předložili, ale byly tak fádní a nejasné, že není možné je brát vážně," je přesvědčen Escobar. 

Původně se mluvilo podle Escobara o tom, že MH17 bylo sestřeleno raketovým systémem Buk. Nyní se dle jeho názoru jeví jako pravděpodobnější verze, která hovoří o raketě vyslané z ukrajinského bojového letada Su-25. „Ukrajinská tajná služba bohužel zabavila nahrávky týkající se komunikace mezi piloty MH17 a řídící věží na letišti. Tyto nahrávky by přitom bezpochyby odhalily, proč civilní letadlo změnilo kurz a letělo přímo nad válečnou zónou. Černé skříňky bohužel nebudou zkoumat odborníci z Malajsie či Nizozemí, což by bylo vzhledem k národnosti většiny obětí logické, ale experti z Velké Británie. U nich je však předem jasné, že budou plnit zadání Washingtonu," má jasno Escobar. 

Celý článek v angličtině najdete ZDE.

„A aby toho nebylo málo, tak by Rusko mělo na základě rozhodnutí Mezinárodního rozhodčího soudu v Haagu zaplatit bývalým akcionářům Jukosu 50 miliard dolarů. Soud se usnesl na tom, že převzetí Jukosu státem bylo nelegální a následný proces s jeho hlavním akcionářem Michailem Chodorkovským zpolitizovaný. Přitom samotné rozhodnutí haagského soudu je zpolitizované. Chodorkovskij byl před deseti lety shledán vinným nejenom ruským soudním systémem, ale rovněž Evropským soudem pro lidská práva. Akcionáři Jukosu a Menepu nebyli oběti, ale oligarchové a banda gangsterů," píše Escobar. 

Dohady o sankcích podle mínění Escobara způsobují v Evropě chaos, protože ne všechny státy s nimi souhlasí. Někteří politici si podle něho totiž uvědomují, že větší investice má Západ v Rusku, nikoli Rusko na Západě. „Ruská odveta může být velmi tvrdá. Pokud by se týkala zmrazení amerických a evropských investic v oblasti ropných polí Arktidy, bylo by to pro Západ zlé. Ostatně už teď se v těchto obřích projektech zainteresované společnosti hlasitě ozývají a považují další uvalení sankcí na Rusko za šílenství. Účelem těchto sankcí je postavit Evropu proti Rusku. Z toho může vyplynout nekonečná ekonomická válka, která zruinuje celý kontinent. Z původních dvou minut nenávisti se mohou snadno stát minuty, hodiny, dny, týdny a roky nenávisti," věští černou budoucnost vzájemných vztahů Escobar.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…