Hudebníci jsou otřesení: Vyjádřili se Vilém Čok a další. Došlo i na Ortel

14.11.2015 15:34

Teroristický útok v Paříži, při kterém mimo jiné během koncertu americké rockové skupiny Eagles of Death Metal zahynulo osm desítek lidí a další jsou těžce zranění, vyvolal ohlas i na tuzemské hudební scéně.

Hudebníci jsou otřesení: Vyjádřili se Vilém Čok a další. Došlo i na Ortel
Foto: archiv
Popisek: Vilém Čok

Tragédie otřásla například i muzikanty, kteří v neděli ve Zlíně vystoupí na zimní mutaci metalového festivalu Masters of Rock. "Je to strašné. Seděl jsem na hotelu se skupinou Stratovarius (headliner festivalu z Finska). Byli o to zděšenější, že v této (pařížské) hale v minulosti sami několikrát hráli," řekl ČTK ředitel pořádající agentury Pragokoncert Jiří Daron. Na festivalu má mimo jiné hrát i francouzská skupina Dagoba. Pořadatelé podle Darona nechystají speciální bezpečnostní opatření. Příznivci metalu musejí počítat jen se standardní osobní prohlídkou.

Rodiče přišli o své děti, které šly za zábavou

Hudební publicista Petr Korál ale předpovídá obecně zesílené kontroly při vstupech na kulturní a sportovní akce.

Hudební servery spekulují, zda si teroristé pařížský sál Bataclan na Boulevard Voltaire, kde se koncert konal, nevybrali cíleně, protože Eagles of Death Metal se ve svých textech nevyhýbají tématům jako drogy a sex.

"To, že byl spáchán tak brutální čin na naprosto nevinných lidech je samozřejmě zcela neomluvitelné. A nezáleží, z jakých pohnutek byl spáchán. Rodiče přišli o své děti, které šly za zábavou a při ní zemřely. Byli úmyslně zabiti. To je naprosto šílená situace," řekl ČTK Vilém Čok. V rozhovorech tento hudebník již dlouho vyjadřuje kritický postoj vůči vstřícnému přístupu k běžencům, míní totiž, že "teroristé jsou rozeseti všude". V otázce přístupu k uprchlíkům se Čok zcela rozchází se svým spoluhráčem z kapely Pražský výběr Michaelem Kocábem. "Nechci abyste si mysleli že šířím paniku, České republiky se terorismus v takovéto podobě zatím nedotkl. Jen zatím, vše se může rychle zhoršit," prohlásil Čok.

Napříč sociálními sítěmi se záhy po zveřejnění prvních zpráv o útoku na návštěvníky koncertu začaly objevovat vzkazy muzikantů. "Doufám, že bude učiněno spravedlnosti zadost. Kvůli těm, kteří zemřeli nebo byli zraněni," napsal Corey Taylor z americké kapely Slipknot, která příští rok vystoupí v Česku.

Ortel může zabodovat

"Zatímco jsme hráli, lidé v Paříži znovu umírali," konstatoval na svém Facebooku americký zpěvák české punkové kapely Pipes and Pints Mike Syco.

Páteční události v Paříži podle hudebního publicisty Petra Korála mimo jiné zvýší potřebu ochranky na velkých koncertech a festivalech, což se může promítnout do cen vstupenek. "Ať se to lidem líbí, nebo ne, tyto události podpoří názor, že ochranka je nutná a všechno, co musí lidé na velkých koncertech podstoupit u vchodu, je k něčemu dobré. Ale na druhou stranu, když přijde několik lidí ozbrojených kalašnikovy, sebelepší ochranka nemá šanci," soudí Korál.

Někteří hudební odborníci upozorňují na to, že na celé tragédii "může vydělat" kontroverzní skupina Ortel vystupující ve svých textech proti menšinám. Do pokračujícího hlasování v anketě Český slavík se totiž může promítnout vlna strachu z islámu a imigrantů. Již loni kapela poskočila ze 105. místa na čtvrté, letos se v nominacích na zpěváka roku objevil v užší nominaci i její zpěvák Tomáš Ortel. V minulosti působil také v neonacistické skupině Conflict 88, kterou v roce 2007 zařadila Bezpečnostní informační služba do své výroční zprávy o extremismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…