Hudeček pozastavil partnerství s Moskvou. Některá česká města udělala opak

05.09.2014 10:08

Primátor hlavního města Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09) pozastavil kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu partnerství Prahy s Moskvou a Petrohradem a k podobnému kroku vyzval i další česká města. Podle zjištění Lidových novin ovšem jeho výzva nepadla na úrodnou půdu. Někteří zastupitelé chtějí naopak kontakt s ruskými partnery ještě zintenzivnit.

Hudeček pozastavil partnerství s Moskvou. Některá česká města udělala opak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

„Zůstáváme přáteli s ruskými lidmi, odmítáme však imperiální politiku Kremlu,“ tak v úterý zdůvodnil primátor Hudeček rozhodnutí vedení města přerušit partnerství s ruskými městy. Rusko totiž podle něj neohrožuje jen Ukrajinu, ale i bezpečnost celé Evropy.

Toto rozhodnutí nicméně začne platit až od poloviny září, tudíž nijak neohrozí jediný větší projekt konce roku 2014 a to Dny Sankt Petěrburgu, které se na území Prahy uskuteční devátého a desátého září. Žádné další projekty už by se ale domlouvat neměly. K obnovení partnerství podle mluvčí pražského magistrátu Petry Hrubé dojde tehdy, až bude krize mezi Ruskem a Ukrajinou zažehnána.

S rozhodnutím pražského magistrátu podle LN již vyjádřili nesouhlas čeští umělci, kterým se nelíbí, že by na politiku Vladimira Putina měli doplácet ruští umělci. „Moskva ani Petrohrad nejsou Putin,“ údajně vzkázali magistrátu.

Na úrodnou půdu podle LN nepadla ani výzva primátora Tomáše Hudečka, aby se ostatní města inspirovala Prahou a pozastavila partnerství s ruskými městy. Mariánské Lázně podle starosty Zdeňka Krále (ODS) hodlají kontakty s městem Nižnij Tangil naopak ještě více zintenzivnit. 

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …