Hudeček prý dostane místo v Bruselu

22.10.2014 7:11

Tomáš Hudeček (ex TOP 09) zřejmě post pražského primátora neobhájí a po letošních komunálních volbách zůstane „pouze“ zastupitelem. Zkušenosti s vedením města bude ale moci s nejvyšší pravděpodobností uplatnit na půdě Evropské unie. Spolu s jedenácti dalšími Čechy ho Svaz měst a obcí spolu s Asociací krajů nominovaly na členství v poradní unijní instituci Výboru regionů.

Hudeček prý dostane místo v Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

 „Nominace byla výsledkem široké shody, a tedy se na ní pravděpodobně nebude nic měnit. Nicméně jistě to nové zastupitelstvo bude ještě diskutovat,“ uvedl LN Hudeček.

Do Bruselu byli v minulosti vysíláni v naprosté většině případů starostové, primátoři či hejtmani. Tomáš Hudeček post primátora zřejmě neobhájí, což by mu ale podle šéfa sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) uškodit nemělo. Nominantem může být údajně i zastupitel.  

Jména českých kandidátů navíc schválila vláda ještě před volbami a v současné době už leží na stole generálního tajemníka Rady Evropské unie. I to podle Benešíka hraje Hudečkovi do karet. „Nevím, co by se muselo stát, aby se jednou odeslaná nominace stáhla. Podobný případ nepamatuji. V Unii bychom vypadali přinejmenším divně,“ komentoval pro LN Benešík.

Výbor regionů je poradním orgánem Evropské unie. Podílí se na tvorbě unijních předpisů – dodává k nim nezávazná stanoviska. Má tak pouze konzultativní úlohu. Členové se scházejí pětkrát či šestkrát ročně a členství v něm je kromě úhrady cestovních nákladů neplacené. „Je to spíše dobrá průprava pro pozici v Evropském parlamentu a dobrý zdroj informací,“ dodal k tomu Benešík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…