Hulíme dál! Sobotka se zhroutí. Podraz. Co jste to za ministra. Zvrhlo se to. Uplatili vás. Těžký kouř. Politické peklo po výbuchu zákazu kouření

26.05.2016 7:30

Dnešní noviny jsou plné protikuřáckého zákona. Při včerejším jednání Poslanecké sněmovny totiž došlo k překvapení, zákon nebyl schválen. Pro vládní návrh hlasovalo jen 80 poslanců ze 175 přítomných.

Hulíme dál! Sobotka se zhroutí. Podraz. Co jste to za ministra. Zvrhlo se to. Uplatili vás. Těžký kouř. Politické peklo po výbuchu zákazu kouření
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Zmrzačený zákon. Tak nazval zákon deník Právo. Potopili jej poslanci ANO, kterým vadila možnost zřizovat kuřárny v restauracích. Vítězství opozice a tabákových firem má navíc pachuť porušení koaliční dohody, na což si stěžují právě sociální demokraté a lidovci. 

„Pan premiér se během chvíle zhroutí. Neraduji se, konstatuji," napsala během schůze na svůj facebookový profil analytička Irena Ryšánková. „Rok a půl práce na novém zákoně je tak k ničemu, vyhodili ho doslova do koše. Nahráli tím jen tabákové lobby a poškodili zájem občanů. Přitom ministři ANO pro zákon ve vládě hlasovali,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). 

Ještě tvrději to okomentoval místopředseda lidovců Jan Bartošek. Podle něj hnutí ANO pohrdá sněmovnou. 

„Nekecáme, makáme. Bohužel hulíme dál. Díky ANO,“ napsal na svém facebookovém profilu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Hnutí ANO si však kritiku ze strany koaličních partnerů nenechalo líbit a použilo na ně stejný metr. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš totiž sociálním demokratům a lidovcům vzkázal, že zkazili původní, vládou schválený návrh. Vadilo mu především to, že 39 poslanců ČSSD schválilo pozměňovací návrh poslance Marka Bendy (ODS). „Už jsem z toho otrávený, a pokud to takhle půjde dál, tak myslím, že koalice asi dlouho nevydrží,“ prohlásil Babiš.

Odpovědnost za přesvědčení poslanců hnutí ANO ohledně hlasování na sebe vzal v Lidových novinách onkolog Rostislav Vyzula (ODS). Vadil mu právě vznik kuřáren v restauracích, podle něj se debata o protikuřáckém zákonu de facto zvrhla. „Postávání na ulici je méně pohodlné, takže by chodili lidé kouřit méně často. Když je necháte někde sedět, nic nezměníte,“ uvedl Vyzula s tím, že mu také vadilo zmírnění postihů pro kuřáky elektronických cigaret a vodních dýmek. „Ty jsou také nebezpečné. Je tam mnohem víc tabáku, tedy i nikotinu. A jsou velmi návykové,“ dodal.

„Co je to za ministra zdravotnictví, když dá neutrální stanovisko k budování kuřáren v restauracích a neprotestuje proti pozměňováku ODS?“ ptal se poté na Twitteru Babiš.

Deník Právo však také spekuluje o tom, že skutečným důvodem, proč ANO pro zákon nehlasovalo, je boj mezi Babišem a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem. ANO teď chce prosadit svůj protikuřácký zákon, jehož návrh vypracoval poslanec Radek Vondráček.

„Včerejší shození protikuřáckého zákona ze stolu nutí provolat hosana i ryzího nekuřáka,“ myslí si ve svém komentáři Těžký kouř ministra Němečka Miroslav Korecký. Je to totiž podle něj asi vůbec první výraznější vítězství svobody za dobu mandátu této vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…