Hurá, prohibice končí. Ale má to háček

27.09.2012 13:40

Zmírnění prohibice oznámil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Podmínkou prodeje a distribuce bude, aby lihoviny měly doklady o původu. U lahví s přetrženým kolkem bude nutné doložit nezávadnost pomocí akreditované laboratoře. Bez problému bude možné prodávat alkohol, který byl vyroben před datem 31. prosince 2011.

Hurá, prohibice končí. Ale má to háček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zdravotnictví Leoš Heger

Heger oznámil, že pro alkohol vyrobený v letošním roce musí majitel získat doklad o původu. Alkohol v dosud otevřených lahvích bude nutné zlikvidovat. Výjimkou budou lihoviny s protokolem o nezávadnosti z akreditované laboratoře. Jedná se například o mimořádně vzácný alkohol. Obchodník to ovšem musí udělat na vlastní náklady.

Lihoviny vyrobené po 1. 1. 2012 jsou rizikové. Musí mít rodný list

„Vláda hledala bezpečnou hranici. Byla stanovena na 31. 12. 2011. Je to kompromis. Doba směrem do současnosti je ovlivněna kauzou metanol. V tomto období musí mít lihoviny všechny potřebné dokumenty. Jinak je nebude možné prodávat, nabízet, exportovat,“ vysvětlil Heger na tiskové konferenci.

Pokud obchodníci nezískají ověření do 60 dnů, budou muset lihoviny zlikvidovat. Ministerstvo financí pak určí podmínky, za kterých bude možné získat vratku zaplacené daně. Heger předpokládá, že každou závadnou láhev nahradí nová láhev s bezpečným alkoholem.

Heger uvedl, že v současnosti je 16 hospitalizovaných pacientů a 26 potvrzených úmrtí. „Objevovali se stále noví pacienti, větší část nejsou těžké případy. Za poslední den se objevil pouze jeden nový hospitalizovaný pacient. Stále je dostatek léku fomepizol. Máme zásoby na léčbu sedmi vážných případů. Pokud to nebude stačit, je připraven dovoz,“ ujistil ministr zdravotnictví.

V celé kauze bylo 83 případů otravy. Policie objevila centrum distribuce, ale stále je v síti 15 tisíc litrů jedovaté směsi. Není proto možné úplně odvolat opatření a dál trvají přísná opatření.

Vláda bude bojovat za omezení spotřeby alkoholu. Heger připustil zdražení

Heger oznámil, že vláda hodlá bojovat proti spotřebě alkoholu v Česku. Připomněl, že Česká republika je čtvrtou zemí s největší konzumací čistého lihu na osobu. „Je to nelehké, protože velká část populace jej konzumuje bezpečně. Ale menší část populace generuje ten velký segment nákladů v rozpočtu,“ řekl Heger.

Ministr prohlásil, že pokud by lidé omezili spotřebu alkoholu, stát by na tom spíše vydělal. Vláda proto v budoucnu hodlá omezit zejména pití dětí a mladistvých. Výrazně kvůli tomu zpřísní kontroly. Navrhne třeba zákaz stánkového prodeje alkoholu, vyšší pokuty a odebírání živností.

Heger rovněž připustil zdražení alkoholu. „Růst cen nemusí nutně být způsoben zvyšováním daně, může být způsoben opatřeními, která přijdou,“ míní Heger. Zdražení alkoholu by mohlo nastat díky novým nákladům na pořízení „rodných listů“ a kolků.  Vláda by také mohla zavést zpětné ventily, které by zabránily znovu do lahve nalít tekutinu. To by láhve mohlo zdražit až o destíky korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…