Hurá, rostou nám platy a máme se dobře? Josef Středula vytáhl úplně jinou pravdu. Raději se posaďte

06.06.2017 13:07

Podle dat Českého statistického úřadu se průměrná hrubá mzda v Česku nyní pohybuje blízko hranice 28 tisíc korun měsíčně. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula ovšem jak ekonomům, tak zaměstnancům nalil čistého vína.

Hurá, rostou nám platy a máme se dobře? Josef Středula vytáhl úplně jinou pravdu. Raději se posaďte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Český statistický úřad tvrdí, že průměrná hrubá mzda v této zemi vzrostla na 27 889 korun, přičemž meziročně vzrostla o 5,3 procenta. Reálný růst mezd po odečtení inflace činil 2,8 procenta. Faktem ovšem je, že v některých českých regionech je průměrná mzda nižší než v jiných krajích. Tradičně platí, že výrazně vyšší mzdy mají Pražané. Ti ovšem mají také vyšší životní náklady.

Josef Středula k tomu dodává, že průměrné mzdy nedosahuje asi 60 procent lidí. Čím to je? Existují profese velmi dobře placené, ale je jich menšina. Vedle nich je velká skupina zaměstnání, kde lidé berou podstatně nižší platy, než by mohli brát podle průměrné hrubé mzdy. Jako příklad přidal Středula inzerát, z něhož dovozuje, že si zaměstnavatelé občas dělají z lidí srandu. „Jsou však stále zaměstnavatelé, kteří si svou ‚nabídkou‘ spíše dělají srandu z lidí, protože jinak je to nevysvětlitelné,“ píše doslova k inzerátu, ve kterém se na pozici brusiče ve třísměnném provozu shání pracovník, který přijme platové rozpětí „od 12 000 Kč“.

Středula přidává také graf odborářů, na němž je dobře patrné, jak se to má s platy v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…