Hus chtěl vrátit církev k víře a nemajetnosti, a jak dopadl. Veleba se kvůli restitucím tvrdě pustil do církve

24.05.2015 11:51

Senátor Jan Veleba (SPO) si klade otázku, zda nás církev bude i dnes poučovat o životě, chudobě a hodnotách víry podobně jako kdysi Jan Hus, když se nezadržitelně blíží šestisté výročí upálení církevního reformátora. A jak to půjde s církevními restitucemi, které ukazují, že majetek je vždy až na prvním místě.

Hus chtěl vrátit církev k víře a nemajetnosti, a jak dopadl. Veleba se kvůli restitucím tvrdě pustil do církve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

Na jedné straně se v Bibli píše o ctnostném životě, církev oficiálně preferuje vyšší hodnoty duchovní před majetkem, ale na straně druhé představitelé českých církví neváhají prohlašovat, že se budou i soudit o majetek, který by jim snad nebyl vydán v církevních restitucích. Soud do celé věci zasahuje už teď, např. královéhradecký soud před pár dny rozhodl vydat římskokatolické církvi a kongregaci Boromejek půdu, po které v budoucnu má vést dálnice a silnice.

Boromejky se prý nebrání tomu, aby v budoucnu vedla přes jejich půdu dopravní tepna, jen v této záležitosti zřídí u pozemků věcné břemeno, což znamená, že k danému majetku bude vázána jistá povinnost. O věcném břemenu mluvíme např. tehdy, když rodiče převedou svůj dům na své potomky pod podmínkou, že v tomto domě budou moci v klidu dožít. Záměr církevních představitelů zřídit věcné břemeno na pozemky u dálnice zaskočil prý dokonce i Marka Bendu z ODS, ale podle Veleby na to měl myslet, když ještě jako vládní poslanec církevní restituce schvaloval. A možná na leccos měly myslet i církve, když o majetek žádaly.

„Ale když jde o hmotu, o majetek, pak žel vždy a po celá dlouhá staletí byl na prvním místě, a pokud se někdo pokusil o změnu, tak nedopadl dobře. Třeba Mistr Jan Hus, který se zasadil o reformu církve na principu návratu víry a odpoutání od majetku přesně podle učení Kristova. Jak dopadl, víme všichni a 6. července si připomeneme 600 let od jeho upálení v Kostnici. Jsem velmi zvědav, co při tomto výročí uslyšíme od představitelů římskokatolické církve,“ klade si otázku senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…