Husajnův seznam. Listinu světových populistů, kde je i Zeman, si dějiny zapamatují, tuší slovenský komentátor

07.09.2016 21:41

Slovenský dokumentární fotograf a komentátor Andrej Bán se na webu Týždeň.sk vyjádřil k seznamu vysokého komisaře OSN Zaída Husajna, na kterém jmenoval několik evropských politiků, jež označil za populisty, kteří pracují podobně jako Islámský stát. Byl mezi nimi i Miloš Zeman.

Husajnův seznam. Listinu světových populistů, kde je i Zeman, si dějiny zapamatují, tuší slovenský komentátor
Foto: OSN
Popisek: OSN

„Není nad vybranou společnost. Tohle panoptikum si dějiny zapamatují jako Husajnův seznam. Jsem rád, že to vysoký komisař OSN řekl jasně a naplno,“ poznamenal Bán k seznamu s tím, že jediný z těch, kteří na něm byli jmenovaní, se proti němu ohradil skrze svého mluvčího Jiřího Ovčáčka prezident Zeman.

Slovensko, za nějž Husajn jmenoval premiéra Roberta Fica, se bude podle Bána celý seznam snažit tak dlouho ignorovat, až se na něj úplně zapomene, a to hlavně proto že současný ministr zahraničí Miroslav Lajčák usiluje o úřad Vysokého komisaře OSN.

Bán dále napsal, že plně chápe Husajnovo označení těchto politiků za populisty. „Husajn správně tvrdí, že populisté opakují polopravdy, aby zaseli atmosféru strachu, ze které sklidí – co? Podle nich politickou podporu, podle mě hlavně hněv a nenávist, která v konečném důsledku semele i je,“ zmínil fotograf a dodal, že právě v tom tkví jejich podobnost s Islámským státem.

Celý text zde.

Současně jmenovaní politici, „ale ani jejich usilovné repliky, které by je chtěly jednou nahradit, u nás například Sulík či Babiš“, nejsou tak inteligentní, aby si přiznali, že jsou to právě jejich slova, která přispívají ke zhoršující se náladě ve společnosti, která v některých případech vede až k fyzickému násilí.

„Tak to vskutku je, populismus není neškodná hra se slovíčky, není to užitečné popření ‚politické korektnosti‘, populismus je zahrávání si se sudem střelného prachu,“ dodal Bán a odkázal na povídkový film Gorana Paskaljeviće Sud prachu, jenž pojednává o srbské národní mentalitě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…