Husto na severu: Na Šluknovsku krachuje klíčová nemocnice

15.07.2019 15:53

Lužická nemocnice v Rumburku na Děčínsku po rozhodnutí svého představenstva míří do insolvenčního řízení. Zařízení, které zabezpečuje péči pro 55 tisíc obyvatel Šluknovského výběžku, se dlouhodobě potýká s dluhy. Vláda a kraj přitom o problémech pro region klíčového zařízení vědí už minimálně rok.

Husto na severu: Na Šluknovsku krachuje klíčová nemocnice
Foto: rumburk.cz
Popisek: Letecký snímek na město Rumburk

„Lužická nemocnice v Rumburku je naprosto zásadní zdravotnické zařízení pro zajištění zdravotní péče pro 55 tisíc občanů Šluknovského výběžku," sdělila redakci za ministerstvo zdravotnictví tisková mluvčí rezortu  Gabriela Štěpanyová, s tím, že „její další fungování je absolutně nezbytné“.„Bez jejího zachování není možné zajistit akutní zdravotní péči ve Šluknovském výběžku,“ dodala Štěpanyová. 

Aktuálně však tato klíčová nemocnice míří do insolvence kvůli vysokým dluhům. V loňském roce činila finanční ztráta Lužické nemocnice v severočeském Rumburku 52 milionů korun. Pro letošek se očekává výsledek přibližně stejný. Největšími věřiteli nemocnice jsou zdravotní pojišťovny. Zařízení dluží ale i zaměstnancům. V nemocnici jich pracuje kolem 240 tzv. kmenových a celkem osmdesátka externistů. Poté, co se zařízení ujme soudem stanovený insolvenční správce, by měly být nejprve uspokojeny právě pohledávky zaměstnanců.

Hrozba kolapsu...

O tom, že nervozita na Šluknovsku roste, svědčí mimořádná schůzka starostů a starostek tamních obcí, která se uskutečnila 11. července 2019 v Krásné Lípě. Podle tiskové zprávy spolku Sdružení za rozvoj Šluknovska, která k dané schůzi vznikla, hrozí v souvislosti s insolvencí nemocnice „reálně ekonomický a personální kolaps“ tohoto zdravotnického zařízení.(Zdroj ZDE)

Sdružení proto žádá odpovědné orgány o informace o tom, jak bude v případě totálního krachu nemocnice zajištěna akutní lůžková péče pro občany Šluknovska.

V té souvislosti se například podle zpráv Děčínského Deníku (Zdroj ZDE) na nejhorší možnou variantu, tedy úplné zavření nemocnice, připravuje i největší zdravotní pojišťovna v Česku, VZP. Ta obyvatelům Šluknovska nabízí v neodkladných případech ošetření za hranicemi v sousedním Německu.

O situaci věděli už rok

Vláda a Ministerstvo zdravotnictví přitom o problémech pro Šluknovsko klíčové nemocnice vědí již minimálně rok. Otazníky nad možnými dopady finančních problémů zařízení na zdravotní péči v oblasti se vynořily již loni v létě, kdy se se žádostí o pomoc na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) obrátil senátor za Děčínsko Zbyněk Linhart (STAN).

„Systém zdravotní péče na Šluknovsku stojí na hraně úplného kolapsu,“ napsal ministrovi Linhart. Vojtěch podle informací portálu Echo24 (Zdroj ZDE) „uznal, že vývoj zdravotní péče na Šluknovsku není dobrý“. Ministr poté „vyzval zdravotní pojišťovny i Ústecký kraj, aby řekly, jak chtějí situaci řešit“.

Ústecký kraj by mohl teoreticky nemocnici převzít pod společnost Krajská zdravotní a provozovat ji dál. Právě tento scénář ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dle vyjádření tiskové mluvčí svého rezortu jasně zástupcům kraje zdůraznil na poslední schlůzi koncem letošního června. „Ministr zdravotnictví vyzval vedení kraje a Krajské zdravotní, aby se urychleně rozhodli,“ sdělila za rezort zdravotnictví redakci mluvčí Štěpanyová. Podle názorů z médií by rumburskou nemocnici zachránilo právě jen toto (Zdroj ZDE).

Kraj dluhy po nemocnici nechce

Problémem jsou ale dluhy, které si zařízení táhne z minulosti. Ty by se podle předpokladů měly pohybovat mezi 80 až 100 miliony korun a kraj je spolu s nemocnicí převzít nechce. Ústecký kraj je podle své tiskové mluvčí Lucie Dosedělové připraven nemocnici převzít, pokud součástí převzetí nebudou právě i dlužné závazky vůči věřitelům.

To, že by Ústecký kraj měl na současném stavu svůj podíl odpovědnosti, Dosedělová ostře odmítla. „Ústecký kraj byl v uplynulých týdnech zcela neprávem pasován do role viníka za současný stav Lužické nemocnice. Vedení kraje toto označení i mediální nátlak vládních představitelů i města Rumburk odmítá,“ sdělil naší redakci.

Na počátku července pak na podporu zachování péče v nemocnici v Rumburku proběhla v Ústí nad Labem demonstrace za účasti několika stovek lidí.

Podle experta na zdravotní právo a problematiku Ondřeje Dostála není to, že by nemocnice krachovaly, běžné, a to ani v případě malých zařízení. Role nemocnice v Rumburce pro zdravotní péči ve Šluknovském výběžku je však zásadní, potvrdil právník, který je mimo jiné i autorem ústavní žaloby skupiny senátorů na úhradovou vyhlášku. Pro analýzu příčin toho, proč se nemocnice v Rumburce do tak nepříznivé finanční situace dostala, je podle Dostála nutné vyčkat na vyhotovení auditu. 

V případě, že by se pacienti skutečně v akutních případech museli jezdit léčit do Německa, znamenalo by to podle Dostála to, že by buď platili zdravotní služby v hotovosti, nebo by doma vymáhaly náklady po své zdravotní pojišťovně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…