Hutkova píseň o Milošovi a zubaté se natáčela v neziskovce Kroupy juniora. Ta se teď distancuje a hovoří o náhodě

07.08.2018 17:13

Kauza Hutkovy nové písně, v níž písničkář zpívá o smrti prezidenta republiky pokračuje. Nahrávka díla “Miloš a zubatá” skutečně vznikla v prostorách nadace Post Bellum, jak se před týdnem spekulovalo na sociálních sítích. Redakci to potvrdila sama nadace. Odmítá však, že by šlo o záměr a jakékoli vyjádření názorů na Miloše Zemana. Šéf nadace Mikuláš Kroupa se ovšem dlouho proti Zemanovi staví kriticky. Podle něho jde o “odpudivý zjev zdemoralizovaný alkoholem.”

Hutkova píseň o Milošovi a zubaté se natáčela v neziskovce Kroupy juniora. Ta se teď distancuje a hovoří o náhodě
Foto: repro foto youtube.com
Popisek: Jaroslav Hutka

Letní stojaté politické vody před týdnem silně rozčeřila nová píseň Jaroslava Hutky, který v ní de facto přeje současné hlavě státu smrt. Hutka v textu zpívá o tom, jak zubatá prudce sekla kosou, prezidentu Zemanovi praskla lebka a ocitl se na pohřební káře.

Krátce po zveřejnění písně se začalo spekulovat, kde nahrávka vznikla. Na youtubovém kanálu, kde bylo dílo zveřejněno se totiž psalo, že nahrávku poskytla nadace Post Bellum. To je nezisková organizace, která zaznamenává vzpomínky pamětníků totalit 20. století. 

Uživatelé sociálních sítí proto začali ihned spekulovat, jak to celé bylo a proč se Post Bellum propůjčilo k vulgárnímu útoku na prezidenta republiky.

Anketa

Jste zatím spokojeni s prací 2. vlády Andreje Babiše? (hlasování od 7.8.2018)

hlasovalo: 10243 lidí

Jaká je realita? ParlamentníListy.cz se zeptaly přímo zástupců nadace Post Bellum. Provozní ředitel nadace Jan Polouček potvrdil, že nahrávka v jejich studiu vznikla. Uvádí ovšem, že to bylo vlastně náhodou, když se Hutka dostavil vyprávět své vzpomínka z dob totality.

“Hudební tvorba pana Hutky je jeho záležitost a Post Bellum s ní nemá nic společného. Ve čtvrtek 2. 8. jsme proto požádali, aby u nahrávky písně Miloš a zubatá byla nepřesná formulace `poskytlo Post Bellum` smazána,” sdělil redakci Polouček.

Audiovizuální nahrávku vyprávění, která je prý vždy snímaná na dvě kamery, Post Bellum vždy poskytuje danému pamětníkovi vypalenou na DVD. “Bez ohledu na to, zda byl válečný veterán, politický vězeň nebo vyšetřovatel státní bezpečnosti či komunistický funkcionář. A během často mnohahodinového rozhovoru zpívají pamětníci překvapivě často, ať už písně z jejich dětství, písně, které zpívali se svými přáteli na frontě, v koncentračních či pracovních táborech a občas i svou vlastní tvorbu, jako v tomto případě,” uvádí provozní ředitel Post Bellum.

Zakladatel nadace Mikuláš Kroupa se k věci vyjádřil na svém facebookovém profilu, kde odmítá komentovat obsah písně a sděluje, že to všechno vzniklo vlastně náhodou. 

“Jaroslav Hutka byl námi osloven, aby vyprávěl svůj životní příběh pro Paměť národa. Věnoval se nám skutečně velmi, čtyřikrát jsme se sešli v našem studiu a vznikla takřka osmihodinová nahrávka jeho vzpomínek, čehož si moc vážíme. Jaroslav nás poprosil, zda by si mohl v našem studiu natočit několik svých písní. Bylo samozřejmé, že jsme souhlasili. Jaroslav či někdo od něj pak píseň zveřejnil na YouTube. Nechtějte, abych se za Post Bellum nebo Paměť národa vyjadřoval, zda se nám píseň líbí nebo ne, je to přeci na každém, jak mu tato kramářská odrhovačka lahodí či nikoliv, nebo abychom se dokonce distancovali, to je přece přitažené za vlasy. Hutku mám moc rád, mnoho jeho písní považuji za to nejlepší, co od písničkářů zlidovělo, především ty písně, které povzbuzovaly ke statečnosti za komunismu. K těm novým mám už méně osobní vztah. Ale to je tak celé. Panu Hutkovi děkuji za vyprávění a přeji mu silné nervy a stoický klid nad těmi hnusnými anonymy, co mu teď chodí. Nám taky. Ale ať chodí, my si z toho nic neděláme,” napsal Kroupa. Připomeňme, že zakladatel Post Bellum je synem Daniela Kroupy, někdejšího poslance a předsedy ODA, a bratrem Janka Kroupy, investigativního novináře.

Jinými slovy řečeno, Post Bellum si Hutku primárně nepozvalo kvůli tomu, aby mu pomohlo nahrát drsnou antizemanovskou píseň, ale ve chvíli, kdy je o to Hutka požádal, se nijak nebránili, přestože muselo být všem jasné, jaké emoce a vlnu opovržení to vyvolá. To se nakonec i stalo. Proti Hutkovi se výrazně postavili lidé či média, která ho jinak kritizují. Za všechny jmenujme šéfredaktora Reflexu Marka Stoniše, který píseň ve svém článku označil za nechutnou.

Přestože se šéf a zakladatel Post Bellum Mikuláš Kroupa od nahrávka de facto distancoval s tím, že nehodlá její obsah hodnotit, z jeho dřívějších vyjádření lze usuzovat, že se mu ve skutečnosti bude líbit.

Před rokem v červenci poskytl Kroupa rozhovor Šafrově serveru Forum24.cz, v němž označil prezidenta Zemana za “odpudivý zjev”. Vystoupil též před časem na demonstraci, která byla namířená právě proti hlavě státu.

“Zeman je tak zdemoralizovaný alkoholem, že jsme pro smích po celém světě. Možná se jen nechává manipulovat jako nemohoucí stařec lidmi, kterými se obklopil. Ztratil soudnost, skrupule, na závěr svého života se mu povedlo zničit všechno, kvůli čemu by si ho budoucí generace mohly vážit. Zeman je skutečně odpudivý zjev, který byl bohužel vyprodukován naši společností. Je mi stydno a hanba, kdykoli si uvědomím, že je prezidentem,” řekl Kroupa. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…