Hutná debata nad Okamurou: Barbarská zhovadilost, podělaní politici. Prasata u mešit? To já píšu tisíckrát denně. Hrozí tu Breivik, odmítněme extremismus

06.01.2015 18:53

Někteří chtějí bojovat „Kebabem proti debilitě“ a další hovoří o „venčení prasat“ u mešit. Debatu o islámu rázně rozvířil kontroverzní text namířený proti muslimům, který sdílel na Facebooku také šéf Úsvitu Tomio Okamura. Výhrůžky, hrozby fyzickým napadením, které se začaly objevovat, to nemusí být ale všechno, co nás, pokud nedojde k otevření široké celospolečenské diskuze, může čekat. Politolog Lukáš Jelínek připomíná řádění masového vraha Anderse Breivika v Norsku.

Hutná debata nad Okamurou: Barbarská zhovadilost, podělaní politici. Prasata u mešit? To já píšu tisíckrát denně. Hrozí tu Breivik, odmítněme extremismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Anketa

Vadí vám výroky Tomia Okamury na adresu muslimů?

6%
94%
hlasovalo: 11722 lidí

Po sdílení kontroverzního textu proti muslimům rychle následovala reakce šéfa Muslimské unie v ČR Mohameda Abbase, který na iDnes.cz sdělil, že Okamura podněcuje nenávist. K tomu několikanásobný bloger roku František Matějka na tomtéž serveru zveřejnil komentář s názvem: „Odjeďte pryč, než vás tu někdo zabije, Mohamede Abbasi“, a následně na svém Facebooku také vyhrožování, které obdržel pro změnu on od příznivce muslimské obce. Tomio Okamura i přesto, že ho odsoudili i někteří členové Úsvitu, na svůj Facebook se zadostiučiněním napsal, že se ukázalo to, že ve svém varování před pronikáním radikálního islamismu měl pravdu a upozornil na aktuální policejní posudek na knihu Základy tauhídu – islámský koncept Boha. Na Facebooku se také šikuje iniciativa „Kebabem proti debilitě,“ ke které se podle informací na sociální síti hlásí téměř deset tisíc lidí.

Okamura sdílel kontroverzní text, který nabádá k obtěžování muslimů

Šéf hnutí Úsvit rád prohlašuje, že je bojovníkem proti radikálnímu islamismu, veřejnost si zvykla na jeho kontroverzní výroky, jenže kvůli sdílení zmiňovaného textu už došlo k diskuzi vyhrocené na ostří nože. V textu, který sdílel i Okamura, totiž autor a člen hnutí Úsvit Jiří Kobza vyzývá k obtěžování muslimů. Píše se tu například: „Můžeme chovat pejsky a prasátka jako domácí mazlíčky a chodit je venčit do okolí jejich center, mešit a oblíbených piknikovišť, dávat podnikům v okolí jména jako U hodného pejska, U veselého prasátka a podobně. Pokud někde již stojí a funguje taková stavba (a pokud počasí dovolí), nic nezakazuje chodit kolem ní střídmě oblečení, muži i ženy, se psy na procházku, nasměrovat k ní místní bezdomovce, ať si tam popíjejí svůj krabicový elixír.” Text zároveň obsahoval výzvu k bojkotu muslimských obchodníků: „Každý zakoupený kebab je jen další jeden krok k burkám.”

Muslimové zvažují trestní oznámení. Nahrají tím Okamurovi?

Šíření výzvy nenechalo chladným šéfa Muslimské unie Mohameda Abbase, který Okamuru mediálně odsoudil. Na policii se možná obrátí kvůli postojům Okamury Ústředí muslimských obcí v České republice. Předseda Muneeb Hassan Alrawi říká, že Okamura se takto prezentuje na internetu dlouhodobě. „Nevynecháváme ani tu možnost, že uvažujeme o trestním oznámení,“ řekl Českému rozhlasu Alrawi. S dalším názorem přichází Šádí Shanaáh (Strana zelených), ředitel Česko-arabského centra pro kulturní dialog INSAAN: „Přitahovat k němu ještě více pozornosti? To je přesně to, co chce. Okamura má styl provokace, protože zřejmě nemá jinou možnost, jak se zviditelnit, protože mu chybí program,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Shanaáh, který se také domnívá, že Okamura sám nevěří tomu, co zveřejnil. „Viděl, že iniciativa Islám v Česku nechceme má podporu sto tisíc lidí, tak si představil sto tisíc hlasů. Jeho antiromská kampaň už úplně nefunguje. Je to chytrý člověk. Otázkou je, zda nějakou žalobou situaci vůbec vířit. Už teď máme ostudu v zahraničním tisku,“ dodal.

Konvička: Takových výroků sdílím na Facebooku několik denně

Jako problém naopak situaci nevidí Martin Konvička z iniciativy Islám v ČR nechceme: „Takových podobně kontroverzních výroků sdílím na Facebooku několik denně. Je to moje právo a pan Okamura je navíc poslanec. Kam bychom došli s poslaneckou imunitou, kdyby zvolení lidé nemohli hovořit o tom, co zajímá jejich voliče?“ reagoval Konvička s tím, že média si Okamuru často vybírají jako terč: „Je to hledání obětního beránka a snadného cíle. Pan Okamura bývá občas prostořeký a všichni se do něj rychle pustí.“

Politolog Lukáš Jelínek konstatuje, že česká společnost tuší, že jde o téma, které se jí jednoho dne může dotknout a přitom na něj není připravena. „Máme hodně zvláštní představu o tom, jaká rizika plynou z islámu,“ uvedl Jelínek s tím, že v českém prostředí je islámská menšina slabá, k lidem se tak dostávají jen informace o skandálech a popisy vyhrocených případů. „Víme, že téma existuje, ale nevíme, jak ho uchopit. Pan Okamura to udělal způsobem, kterému může každý porozumět. Propojil několik symbolů, které se týkají islámské kultury a řekl: Dávejme si na to všechno pozor, protože kebab je prvním krokem k burce,“ vysvětlil Jelínek. „Je chyba, že toto téma rozehrává až pan Okamura zjednodušeným a skandálním způsobem, ze kterého i on sám musí nakonec couvat. Myslím, že si uvědomuje, že pustil do světa něco, co může být nebezpečné, a to si možná ani on sám nepřál,“ dodal.

Matějka: Barbarskou zhovadilost tahají do Evropy

Veřejnost zaujal také předseda muslimské unie v rozhovoru pro iDnes.cz, který na otázku redakce: „Myslíte si, že kamenování nebo sekání rukou za krádež jsou přiměřené tresty?“ odpověděl: „To napsal Bůh. Otázka, jak je trest přísný, je věc názoru. Některé tresty jsou i v Bibli. Píše se tam `kdo z vás je bez viny, ať hodí kamenem`. To je přece ono.“ Zřejmě i tato slova přiměla sednout ke klávesnici počítače blogera Matějku, který v článku napsal i toto: „Nulovou hodnotu lidského života pociťuji například u lidí, kteří považují kamenování za normální, protože jim to řekl jejich Bůh, a kteří tuto barbarskou zhovadilost tahají do Evropy a chtějí z ní udělat standard,“ uvádí na svém blogu Matějka. Po zveřejnění článku pak z reakcí na text vybral i jednu z výhrůžek, kterou obdržel, a tak ji zveřejnil na Facebooku. V ní se píše: „Anebo byste se také mohl sbalit vy, a vypadnout odsud. Pokud máte potřebu vyhrožovat panu Abbasovi, může se také klidně stát, že od někoho dostanete přes tlamu vy sám. Vy pořád nechápete, že my muslimové nejsme jako židé nebo Romové, ne ne. My si to líbit nenecháme.“

Debata by se měla vést ve většinové společnosti, jinak se budou šířit extrémní názory

Diskuzi o tom, kdo by měl dostat „po tlamě" v souvislosti s problematikou kamenování, vysvětluje politolog Jelínek: „Pokud se debata nepovede ve většinové společnosti, tak se povede mezi zastánci různých extrémních názorů, kteří vše nakonec vyšroubují do skandálních exhibicí. Blogy jsou specifické prostředí, ale bude tím významnější, čím menší bude ochota o tom hovořit v běžných médiích a čím méně se do toho budou chtít zapojit politici, zástupci církví a dotčených organizací.“

A o co hůř, výhrůžky, ostrost vzkazů na sociálních sítích mohou gradovat, jenže to není všechno. Nabíháme si prý k velmi závažným situacím. „Většinové společnosti se sice nějaké výroky na sociálních sítí nedotknou, ale klidně mohou motivovat nějakého vyšinutého jedince k nepředvídaným skutkům. Breivikovo počínání v Norsku nebylo ničím jiným než reakcí člověka z okrajového prostředí, který se rozhodl na sebe stáhnout pozornost v okamžiku, kdy si myslel, že většinová společnost nějaké téma zanedbává a podceňuje,“ varuje Jelínek.

Shanaáh: Citát z Bible neznamená, že by měly existovat tresty jako je kamenování

Šádí Shanaáh pochybuje o tom, jak velký je počet lidí, za které pan Abbas hovoří: „Muslimská unie je vzletné jméno, ale pochybuji o množství lidí, které zastupuje. Nebral bych ho jako reprezentativní hlas muslimů. Se svými názory patří do velmi konzervativní větve islámu,“ zhodnotil. „Nevím, jak to myslel s tím citátem z Bible, který neznamená, že by měly existovat tresty jako je kamenování, ale to, že bychom se měli zamyslet nad tím, že všichni děláme chyby,“ doplnil s tím, že v rozhovoru zřejmě došlo k řadě nepochopení. „Muslimové akceptují to, že platí v určitém období nějaké standardy, a to i co se týká trestního práva, ty se mění a to není nic neislámského. Existují ale i zcela konzervativní lidé, kteří se drží výkladu, jenž existoval někdy před tisíci lety,“ dodal.

Celá roztržka by mohla podle Shanaáha vést ke zformování části společnosti a jednoznačnému NE veškerým radikálním a extremistickým názorům. „Nějaká civilizovaná část společnosti by měla udělat tlustou čáru. Tohle už je dění přes čáru. Pokud už část společnosti začíná nabádat druhou, aby šly proti sobě, to je podněcování k nenávisti. To, že pan Okamura šířil text, může naplnit nějakou skutkovou podstatu trestného činu, ale myslím si, že by si spíš měl každý sáhnout do svědomí,“ vysvětlil. „Než žaloby a chození po soudech by bylo lepší, kdyby se zformovala část společnosti, jež by šla například demonstrovat proti snahám lidí, kteří mají v sobě hněv a nenávist. Včera byly v Německu velké protidemonstrace proti Pegidě,“ připomenul. Podle televize n-tv se v Drážďanech na první povánoční demonstraci hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) sešlo přes 10 tisíc lidí.

Iniciátoři akce: Okamura nás nezastaví, nesebere nám naše kebaby!

V reakci na veškeré dění se zformovala na Facebooku iniciativa s názvem „Kebabem proti debilitě“. Všichni, kdo se budou chtít účastnit, mají jednoduchý úkol. „Obsadíme všechny stánky s kebabem! Okamura nás nezastaví, nesebere nám naše kebaby!“ píší aktéři. „Přijde mi to jako sympatická reakce. Na hloupé stanovisko politika se zareaguje happeningem. Jestli by z toho mohlo vzniknout nějaké širší hnutí? To si myslím, že asi ne. Předpokládám, že jde o aktivitu nějakých mladších lidí. Nepřikládám tomu delší nebo politickou životnost,“ ohodnotil politolog Jelínek.

Docent Konvička se ale domnívá, že je taková akce naivní. „To je neštěstí. Máme tu segment lidí, kteří se domnívají, že islám je oběť, protože jsou v menšině. To je velmi hloupé a krátkozraké,“ reagoval Konvička, který zároveň dodal: „Je takový pojem pro lidi, kteří mají potřebu být aktivisty při ochraně proti agresorům, a tomu se říká srabaktivismus. To jsou srabaktivisté.“ Konvička se také domnívá, že situace se bude vyhrocovat dřív nebo později: „Namlouvat si, že budeme kolem problému chodit po špičkách, je veliký omyl. To udělali v mnoha západních zemích, vidíme to ve Švédsku, Nizozemí, Anglii. Všude se snažili spor nevyhrocovat a teď už neví, co dělat.“ Sám je velkým zastáncem zahájení široké společenské diskuze na toto téma, pokud možno v co nejkratší době.

Jelínek: Politici by se měli více vyjadřovat. Z tématu jsou podělaní

Podle politologa by bylo vhodné, kdyby téma uchopily standardní většinové politické strany, které mají partnery v západoevropských zemích, aby společnost mohla hovořit o příkladech fungování vztahů s menšinami v jiných státech a některé poznatky by se třeba u nás mohly uplatnit. „Je to výzva pro odborníky, média, aby se debata neodvíjela jen od symbolů, které nemusí nic říkat o samotné podstatě islámské kultury a víry,“ uvedl Jelínek. Politolog ale ukazuje i druhou stránku mince. „Politické strany se mohou tématu chopit podobně jako pan Okamura a začnou nám malovat čerta na zeď, aniž by tvrzení podložily hlubší analýzou. Je to tedy výzva, ale pro ty strany, které už se osvědčily a které nejsou příliš spojené s populismem a demagogií,“ dodal.

Zhodnotil také reakce politiků vůči Okamurovi: „Reakce mi přijdou slabé a nevýrazné. Politiky mnohem více zajímá to, aby si nenaštvali své potenciální voliče, kteří jsou ochotní naslouchat těm, již popisují rizika islámu jako Okamura. Není zvláštní zájem vést na toto téma dialog. Mám pocit, že by politické špičky byly nejradši, kdyby tato aféra byla překryta rychle jinými událostmi a nemusely se k tomu vyjadřovat. Myslím si, že je to škoda. Nebyli jsme k soužití s jinými národy příliš motivováni a žijeme ve velmi pohodlném společenství. Politici by se proto měli vyjadřovat k tomu, jak se staví k národnostním menšinám,“ popsal Jelínek, který pak jednoduše shrnul: „Jsou z toho podělaní.“

Jelínek: I kdyby se rozutekli Okamurovi všichni poslanci, vždycky bude mít sympatizanty

Zda Tomio Okamura může doplatit na způsob vedení své politiky v souvislosti s otázkou soužití různých kultur, Jelínek odpověděl: „I kdyby k nějakému stíhání došlo, naopak se bude cítit více posilněný příznivými reakcemi svých sympatizantů. Má své hnutí na povel, a i kdyby se mu rozutekli všichni poslanci, může zůstat tribunem určité extrémní části české společnosti. Vždycky nějaké sympatizanty mít bude.“ Zároveň ovšem podotknul, že by uvítal existenci větší kultivovanosti při vedení diskuze v českém prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…