Hvězdný americký komentátor varuje Evropu před smrtelnou politickou nákazou z Ruska. Těmto zemím už prý není pomoci

01.08.2014 19:36

Vlivný americký novinář a politolog Fareed Zakaria komentuje v deníku The Washington Post odklon Maďarska od liberální demokracie. Přichází v této souvislosti s novotvarem „putinimus“, který se podle něj šíří Evropou jako morová rána.

Hvězdný americký komentátor varuje Evropu před smrtelnou politickou nákazou z Ruska. Těmto zemím už prý není pomoci
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Kdo nese nejvíc viny za rozbouřenou situaci na Ukrajině?

6%
91%
hlasovalo: 17943 lidí
"

Po skončení studené války v roce 1989 zaujímalo Maďarsko mezi zeměmi střední a východní Evropy výsadní postavení. Jako první ze sovětských satelitů opustilo komunismus a zavedlo liberální demokracii. Po 25 letech však ústy premiéra Viktora Orbána oznámilo, že dává liberální demokracii vale. Chystá se naopak adaptovat politický systém, jehož charakteristiky odpovídají tomu, který v Rusku zavedl před 15 lety prezident Vladimir Putin," zmiňuje nové pořádky v Maďarsku Zakaria, jeden z nejuznávanějších publicistů současnosti, který dokonce dostal svůj vlastní pravidelný diskuzní pořad na CNN.

„Podle Orbána je v současné době velmi důležité porozumět tomu, jak mohou i státy bez liberální demokracie uspět v globalizovaném světě. Dále tvrdí, že úpadek západních liberálních hodnot započal s poslední ekonomickou krizí v roce 2008. Americká dominance podle jeho slov od té doby slábne a liberální hodnoty dnes představují jen korupci, sex a násilí. Budoucnost vidí maďarský premiér v zemích jako je Rusko, Turecko, Čína, Singapur či Indie. Orbán dal tedy veřejně najevo, že jeho vidění světa je nejblíže politickému systému, který bychom mohli v nadsázce pojmenovat jako putinismus," míní Zakaria. 

„Abychom mohli tento novotvar lépe uchopit, musíme se zákonitě obrátit k jeho zakladateli, tedy současnému ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. Když se chopil v roce 2000 moci v Rusku, byl považován za chytrého a schopného manažera. Za někoho, kdo přinese Rusku tolik potřebnou stabilitu, která této zemi po politickém i ekonomickém chaosu tolik scházela. Putin hodlal otevřít Rusko světu a zasadit se o udržování přátelských vztahů se Západem. V jeho administrativě tehdy převažovali prozápadní liberálové," popisuje Zakaria nedávnou minulost. 

Celý článek v angličtině čtěte ZDE.

Po čase však Putin podle Zakarii v zemi nastolil represivní politický systém, kdy stát ovládá a kontroluje veškerý společenský i ekonomický prostor. „Po vzedmutí odporu v opozici v roce 2011 Putin pochopil, že jen s obušky a slzným plynem jí nadále čelit nemůže. Proto se snažil vedle silového řešení hledat i řešení ideologické. Sáhl k několika diskutabilním legislativním změnám a využil svůj úřad k tomu, aby Rusku představil nové hodnoty, které odpovídají jeho pokřivenému vidění světa. Vytvořil tak ideologický mix složený z dávky nacionalismu, náboženských prvků, státního kapitalismu a mediální propagandy," charakterizuje Zakaria Putinovu ideologii. 

Putinova ideologie se podle mínění Zakarii výrazně liší od západního pohledu na moderní demokracii, která je založena na toleranci, osobních právech jedince, internacionalismu a kosmopolismu. „Nelze ovšem říci, že Putin se stal tolik populární právě díky své nově vytvořené ideologii, Rusové k němu vzhlíželi i před tím. Je však nepochybné, že tato putinovská ideologie mu jeho popularitu pomáhá udržovat. A to i v dlouhodobém horizontu. Jeho popularita je natolik vysoká, že se s ním v tomto ohledu nemůže poměřovat žádný západní politický lídr," píše Zakaria.

Orbán jde podle názoru Zakarii zcela očividně v jeho stopách. „Svázal nezávislou justici, omezil osobní práva jedince, prosazuje nacionalismus a snaží se ovládnout nezávislá média. Naposledy např. prosadil 40% daň na příjmy z inzerce s pravděpodobným cílem omezit nezávislost televizí. Nově zavedená daň navíc může některé z nich přivést ke krachu. Orbán se postupně pokouší dostat pod kontrolu státu i mnohé další nezávislé organizace. Stal se z něj dobrý Putinův žáček," komentuje ironicky Zakaria Orbánovy politické kroky. 

Putinismus se však podle Zakarii neusadil jen v Maďarsku. „Stačí se podívat do Turecka na premiéra země Erdogana, který se stal z původního liberálního reformátora islamistickým nacionalistou. Také on používá sofistikované metody, jak dostat pod kontrolu nezávislá média. Do skupiny obdivovatelů prezidenta Putina patří i zdánliví pravičáci typu Marine Le Pen, Geerta Wilderse či Nigela Farageho. Další šíření putinismu Evropou je však podmíněno úspěchem této ideologie v samotném Rusku a samozřejmě i Putinovými případnými úspěchy v konfliktu s Ukrajinou. V opačném případě se stane ideolog putinismu vládcem izolovaného státu a jeho vliv na výše jmenované evropské politiky se sníží na minimum," uzavírá svůj komentář Zakaria.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…