Hvížďala vytahuje fakta, proč Mečiar neměl rád Havla, zato Klause ano

28.12.2012 18:25

Spoustu chyb hospodářských i politických nadělal podle bývalého slovenského premiéra Vladimíra Mečiara v 90. letech tehdejší prezident Václav Havel. „Myslel spíš v obrazech dramatických scén. Do reálného života se příliš nehodil,“ řekl Mečiar v rozhovoru k výročí rozdělení federace. Naopak Václava Klause zhodnotil kladně. Někdejší přítel Havla Karel Hvížďala těmto slovům ale rozumí. „Mečiar byl technokrat moci, stejně jako Klaus, a to je spojovalo. Kdežto s Havlem si Mečiar nevěděl rady,“ poznamenal Hvížďala.

Hvížďala vytahuje fakta, proč Mečiar neměl rád Havla, zato Klause ano
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Někdejší slovenský premiér Vladimír Mečiar se v rozhovoru, který před 20. výročím rozdělení federace zveřejnil zpravodajský server Aktualne.sk, obul do Václava Havla. A to i přesto, že byl prý jeho vztah s Havlem zpočátku velmi dobrý; později ale prý Havel Mečiara považoval za příčinu toho, že se Slováci bouří. „Myslel si, že to všechno dělám já," řekl expremiér v rozhovoru. Havel podle něj udělal na začátku devadesátých let velké množství hospodářských a politických chyb, které bylo třeba napravovat a záplatovat.

„Myslel spíš v obrazech dramatických scén. Do reálného života se příliš nehodil. Když mě navrhovali na předsedu vlády, říkal, že jsem takový malý Napoleon. A když už rozhodovali o tom, jestli budu nebo nebudu předsedou vlády na Slovensku, tak řekl: 'Tak ať si jím je i s tím jeho selským nacionalismem'," uvedl na konto Havla Mečiar.

Podle něj všeobecně lidé, co přišli z Charty 77, se posadili, bylo jim dobře a už to nechtěli pustit. "Už přestali respektovat i Ústavu. Například životní prostředí bylo v kompetenci republik. Byl jsem za prezidentem a řekl mu, ať nevytváří nové ministerstvo, že na to nemá právo. A on mi povídá: 'Vavroušek (federální ministr ekologie - pozn.ČTK) je přítel a já už mu to slíbil.' Ministr životního prostředí pak na Slovensko přijel a dělal nám paseku v Gabčíkově i jinde a zasahoval do věcí," dodal ještě jako vroubek k lidem od Havla Mečiar.

Naopak ale bývalý slovenský premiér opět pochválil tehdejšího českého premiéra a nynějšího prezidenta Václava Klause, který je podle něj „skutečně tvrdý muž pevných zásad".

„Odvážně obhajoval Českou republiku, věděl, co dělá, a myslím si, že v minulém století je to i největší český politik," prohlásil Mečiar. I v současnosti má podle něj Klaus svůj systém hodnot. „Drtivá většina jeho názorů na Evropskou unii sedí a je velmi reálná. To, co dráždí, je, že on ta vyjádření někdy přežene, ale vždy jsou pročeská. A hodně jeho názorů se časem ukáže jako správných," dodal ke Klausovu jménu.

Přítele Václava Havla, novináře, dramatika a mediálního experta Karla Hvížďalu ale názory Mečiara nijak nepřekvapily.

Mají rozdílnou mentální strukturu

„Mne ta slova Mečiara vůbec nepřekvapují a ani nepobuřují. V ničem. On se totiž už od začátku ohrazoval proti prezidentu Havlovi. Je to dáno i celou rozdílnou mentální strukturou těchto dvou politiků. Mečiar byl technokrat moci, stejně jako Václav Klaus a to je spojovalo. Kdežto Václav Havel byl člověk múzický, a s tím si Mečiar nevěděl rady,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz Hvížďala.

Že zrovna nyní jde Mečiar takto do hodnocení Havla, to ale Hvížďalu také nijak nezdvihlo ze židle. „Zřejmě je takto vyprovokovaný od novinářů a to kvůli frekvenci nejen Havlova jména, ale i onoho výročí rozdělení státu,“ reagoval na to.

A vztah Klaus – Mečiar? Jak ten by Hvížďala zhodnotil?

„Oni už dlouho o sobě navzájem hovoří s respektem. Takže nejsou kladná slova Mečiara ke Klausovi ani tady nijak nová. Právě oni dva se přece shodli před těmi dvaceti lety na tom, že popřou demokracii, že vlastně velice nedemokraticky bez referenda zemi rozdělí, což je v Evropě naprosto nepředstavitelné. No a Havel se samozřejmě v otázce rozdělení státu stavěl negativně, byl proti tomu. Až do poslední chvíle to viděl jako selhání, částečně i jako svoje selhání. Proto ze sebe tu vinu snímal,“ dodal Hvížďala.

Rozdělení Československa hodnotí pro i proti stejný počet lidí

Průzkum agentury STEM v pátek přinesl zhodnocení toho, jak se na rozpad federace dívají obyvatelé Česka. Podle STEMu podíl lidí, kteří pokládají rozdělení Československa za dobré rozhodnutí, je stejný, jako podíl lidí, kteří rozdělení považují za krok špatným směrem. Přibližně čtvrtina občanů se k rozpadu federace staví neutrálně či neví, jak ji hodnotit.

Rozdělení Československa vnímá 37 procent respondentů kladně a 36 procent naopak záporně, 27 procent neví. Pozitivní hodnocení vyjadřují častěji lidé mladší, s vyšším vzděláním a příznivci pravicových stran. Podstatná část těch, kteří dnes rozdělení federace hodnotí negativně, patří mezi ty, kteří před dvaceti lety byli proti, ale dnes jsou s vytvořením samostatných států smířeni.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …