Hýkající oslík Marek Benda. Bulvár si tropí žerty z posledního úletu známého sněmovního matadora

02.08.2014 8:32

Bulvární deník Blesk vyobrazil poslance Marka Bendu (ODS) jako oslíka s úsměvem a špičatýma ušima. Bendovi se totiž prý říká „oslík“, a to kvůli jeho údajné neprozíravosti. To, že si přezdívku zaslouží, podle deníku dokázal svým posledním výrokem o dětech z dětských domovů. V debatě v pořadu ČT Události, komentáře je označil za „nepoužitelné“.

Hýkající oslík Marek Benda. Bulvár si tropí žerty z posledního úletu známého sněmovního matadora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

Věčný poslanec a rychlostudent z Plzně Marek Benda podle Blesku ukázal, že si přezdívku „oslík“ zaslouží. Tentokrát v debatě s ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem (ČSSD) o tom, jestli mají mít homosexuálové právo adoptovat děti, které by jinak zůstaly v dětských domovech.

„Dobře víte, pane ministře, že v dětském domově žádné použitelné děti v reálu nejsou,“ vyletělo z úst Marku Bendovi. Už vzápětí se snažil Benda svůj výrok mírnit, ale to se mu nepovedlo. „Možná to zní drsně, ale to jsou děti, které jsou mnohdy tak nemocné, že nikde jinde, než v tom dětském domově nepřežijou,“ snažil se vysvětlovat.

Nutno dodat, že Benda se nakonec omluvil v rozhovoru pro iDnes.cz. „Použitelnost se netýkala dětí jako božích stvoření nebo lidských bytostí, ale z hlediska možného použití k adopci,“ žehlil své nešťastné vyjádření katolík Benda.

Známé milníky Bendovy kariéry

Bulvární deník také popsal, co je poslanec Benda zač. S nadsázkou jej vyobrazil s tělem oslíka a výjev obohatil o dukátky, které se z něj sypou. Titulek u toho hlásá „Tři hýýýknutí Marka Bendy“ a připomíná kauzy, které poslance proslavily. Především jeho kariéra v poslanecké lavici nebyla vždy zcela jistá. Už dvakrát ho totiž strana dala na nevolitelné místo na kandidátce. A už dvakrát se Bendovi díky kampani vyzývající občany ke „kroužkování" do dolní komory probojoval.

Titul JUDr. nepoužívá

Od roku 2004 studoval Benda Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni, odkud si odnesl titul magistra. Před pěti lety na něj podle Blesku prasklo, že patřil k lidem, kteří podezřele rychle a možná neoprávněně získali diplom. Během takzvané kauzy plzeňských práv se spekulovalo, že by mohl přijít o titul JUDr. Benda se ovšem hájil tím, že titul nezískal, neboť jej přes složení rigorózní zkoušky nepřevzal. Jeho rigorózní práce byla údajně totožná s diplomovou prací, a navíc prý nesplňovala předepsanou délku.

Do povědomí se také zapsal díky náhubkovému zákonu. Poslanec Benda byl tím, kdo v roce 2009 přednesl pozměňovací návrh, který začlenil do novely trestního řádu a trestního zákona zákaz zveřejňování policejních odposlechů. Normě se kvůli tomu začalo lidově přezdívat "náhubkový zákon". Už o tři roky později jej proto politici zmírnili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…