Hynek Kmoníček odhaduje, co může následovat v Sýrii po volbách

16.04.2016 14:56

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček se v dnešním vydání MF Dnes zamýšlí nad situací v Sýrii. Podle něj současné parlamentní volby v zemi mají minimálně ten význam, že vláda s posíleným mandátem se může pustit do nejdůležitějšího kola syrské války, jež se odehrává v Ženevě.

Hynek Kmoníček odhaduje, co může následovat v Sýrii po volbách
Foto: hns
Popisek: Hynek Kmoníček

Volby se však podle něj uskutečnily pouze v té části Sýrie, kde si udržela vliv stávající vláda. „Výsledky jsou reprezentativní, ale jen pro Asadovu část syrského území,“ řekl s tím, že nelze však ani tvrdit opak, že volby byly zcela nereprezentativní.

„Volební komise zaregistrovala 11 341 kandidátů, kteří zaplavili plakáty a billboardy svoje mateřská území pod kontrolou damašské vlády. Těžko by to dělali, kdyby věděli, že jde o předem rozhodnutý souboj a volby jsou hrou ‚jen tak naoko‘. Syřané jsou na to příliš velcí pragmatici a předem určit výsledek v tak širokém spektru kandidátů nelze,“ konstatuje Kmoníček. Zároveň ani nevnímá, že by očekávané vítězství probašárovských stran bylo špatně pro příští osud Sýrie.

„Má-li být na konci procesu mír v Sýrii, znamená to návrat k silné centrální vládě, natolik sekulární, aby mohla tolerovat jiná náboženství a etnika – sunnity, šíity, alávity, drúzy, řecké ortodoxní křesťany či katolické maronity a syrské Kurdy. Stačí si pak pozorně poslechnout i třeba jen onu Asadovu ‚umírněnou‘ opozici na vládních územích, zejména tu náboženskou,“ všímá si Kmoníček slov velkého muftího Ahmada Hassouna, který tvrdí, že Islámský stát a Izrael jsou de facto politicky jedno. „Je-li to součást programu protibašárovské domácí opozice, pak zaplať pánbůh – tedy Alláh – za Asadův realismus,“ dodává Kmoníček. 

„Výsledkem těchto voleb od počátku nemohla být skutečně plně mezinárodně reprezentativní a celosyrská vláda. Zároveň to však není krok zpět. Výsledkem je plánovaný vstup vojensky nebojující opozice z území ovládaného Asadem do dnešní damašské vlády, která se s takto posíleným mandátem a vyzbrojena ruskou a íránskou podporou pustí do dalšího kola nejdůležitější bitvy syrské války. A ta se odehrává v Ženevě,“ myslí si Kmoníček.
 
Podle něj Asad hraje simultánní šachovou partii současně s Íránem, Ruskem, USA, EU, Saúdskou Arábií, Tureckem a Katarem. „Pokusí se nyní vykouzlit z posíleného mandátu nějaké nové ‚koaliční vlády‘ alávitů se snesitelnou opozicí text nové syrské ústavy. Zadání je, aby byla přijatelná pro co nejširší spektrum syrské společnosti a dala jednotlivým komunitám bezpečnostní záruky. Jako osobní bonus pak Asad chce být garantem přechodného období,“ dodává s tím, že přichází čas věštění, co bude dál. 
 
Objevování Sýrie bude podle Kmoníčka pro Evropany a Američany něco jako loupání cibule. „Čím více slupek odloupnete, tím více slz vám stoupne do očí,“ uzavřel.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…