Hynek Kmoníček prozradil, jak Trump vypekl Angelu Merkelovou a jak je to se Zemanem

18.04.2017 9:14

Nový český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček poskytl rozhovor Lidovým novinám. Konstatoval v něm mimo jiné, že lidé, kteří dnes kritizují 45. prezidenta USA Donalda Trumpa mnohdy netuší, jak dnešní Washington opravdu vypadá. Stranou velvyslancovy pozornosti nezůstalo ani dění v Sýrii.

Hynek Kmoníček prozradil, jak Trump vypekl Angelu Merkelovou a jak je to se Zemanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Kmoníček, český velvyslanec v USA

V tuto chvíli prý pořád není jisté, kdy přesně český prezident Miloš Zeman zavítá do USA k Donaldu Trumpovi. Vypadá to sice nezvykle, ale Kmoníček v tom nevidí problém.

„Ti, kdo by chtěli Donalda Trumpa kritizovat, to takto budou vnímat i ho za to kritizovat. Ti, kdo znají reálný stav věcí, vědí, že je to kritika povrchní a účelová. A dám vám konkrétní příklad. Poslední schůzku českého a amerického prezidenta, to znamená George Bushe mladšího a Václava Klause, se Česká republika dozvěděla včetně data, místa a času ne dnešní čtyři dny dopředu, ale jen s předstihem čtyřiadvaceti hodin. Náš prezident byl tou dobou v Texasu, takže se to dalo stihnout,“ prozradil Kmoníček.  

Je to prý dáno i tím, že si nová administrativa USA stále ještě sedá do svých křesel. Jen na ministerstvu zahraničí USA prý chybí 116 lidí, kteří musí nahradit někdejší pracovníky z Demokratické strany. Nová administrativa však prý slyšela na to, že se Zeman brzy setká s prezidenty Číny a Ruska a Spojené státy jsou našim blízkým spojencem, takže by bylo záhodno setkat se napřed s Donaldem Trumpem.

Anketa

Turecko považuji za ...

hlasovalo: 11205 lidí

„Třeba tak, že když letěla do Washingtonu německá kancléřka, jež se přesné datum dozvěděla osm dní před samotnou událostí, to datum neplatilo. Na letišti ji dostihl telefonát prezidenta Trumpa, který jí sdělil, že tu sněží, takže místo pondělí setkání proběhne v pátek. Nebo že na svoji první návštěvu přiletěl jordánský král vůbec bez data a týden tu počkal. Ale od té doby už tu byl jako jediná hlava státu i znovu. Udělat to ale takhle česká strana, budete nás vařit zaživa, což se jordánskému panovníkovi opravdu nestane. Jordánce prostě víc zajímají výsledky a ty se už dostavily. Nebo že rakouský prezident tu byl naposledy před dvaadvaceti lety a nikoho to příliš netrápí,“ shrnul situaci velvyslanec.

Jak Česko, tak USA však mají na jednání zájem, takže k němu jednoho dne zkrátka dojde. Mimo jiné proto, že se chystá jednání NATO v Evropě, na které vůbec poprvé zavítá Trump a chce dopředu vědět, jak by se k němu mohli někteří evropští partneři postavit.

Žertovné kousky se hrají jen v Praze, Washington to chápe

Stranou pozornosti Hynka Kmoníčka nezůstalo ani dění v Sýrii. Odmítl myšlenku, že bychom z této země měli stáhnout svou velvyslankyni Evu Filipi.

„Mluvili jsme o tom s naším ministrem zahraničí. Každý, kdo dnes něco takového navrhuje, by měl současně říci, v čem a pro koho by pak byla situace výhodnější, než je teď. Řekněme teoreticky, že si uzavřeme jediný komunikační kanál, který se Sýrií dnes jako Západ máme. A potom co? Ukončí to dříve konflikt? Jak? Podle mě ani náhodou. Pomůžeme tím Česku? Jak? Tím, že si nejdřív poškodíme svoji pozici, pak dostaneme pochvalu a obratem v Damašku otevře svoje zastoupení nejspíš právě ten stát, který nás předtím pochválil za zavření a vyklizení pozic?“ zeptal se Kmoníček.

Washington prý dobře chápe, že Česká republika teď představuje jediný neruský komunikační kanál v Sýrii. „To tady ve Washingtonu dobře chápou, takže podobné žertovné kousky se hrají jen doma v Praze. Sumář – nelze se domluvit s někým tak, že s ním nemluvím. To je taktika čistého pitomce, která by v tomto případě ještě navíc poškodila naši, českou roli v transatlantické vazbě,“ prohlásil Kmoníček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…