Hysterie jak za socialismu. Dřív by vám ze zadku SSSR koukaly jen polobotky, vynadal Foldyna politikům a novinářům

08.12.2014 16:57

Namísto přijímání uprchlíků by podle poslance Jaroslava Foldyny (ČSSD) bylo lepší, kdyby se nikdo nevměšoval do vnitřních záležitostí oněch zemí. Celá řada konfliktů je totiž podle něj podněcována ze zahraničí a vydává se za obranu či šíření demokracie. Čtenářce, která sympatizuje s putinovským Ruskem, zase napsal, že „to, čeho jsme svědky, nezřídka v českých masmédiích a určitých politických kruzích, je hysterie, jíž jsme byli svědky v éře tuhého socialismu“.

Hysterie jak za socialismu. Dřív by vám ze zadku SSSR koukaly jen polobotky, vynadal Foldyna politikům a novinářům
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jaroslav Foldyna

Poslanec sociální demokracie Jaroslav Foldyna se nevyhnul otázce případného přijetí syrských uprchlíků. Jeden ze čtenářů ParlamentníchListů.cz se ptal, zda souhlasí s referendem o jejich přijetí, tak jak to navrhl jeho stranický kolega ministr vnitra Milan Chovanec. Foldyna se domnívá, že kompetenci rozhodnout sice má vláda, ale bylo by podle něj dobře, kdyby referendum vypsala. Poslanec se rovněž zamyslel a hledal možnosti, jak pomoci lidem v těžkých životních situacích.

„Vnímám potřebu pomoci lidem v nouzi, možná bychom udělali nejvíce pro tyto lidi, kdybychom se v mezinárodní politice postavili proti vměšování do zemí, ze kterých především uprchlíci pocházejí, neboť celá řada konfliktů je podněcována ze zahraničí a vydává se za obranu či šíření demokracie. Pokud by bylo méně konfliktů, jistě by bylo i méně těch, kteří by z těchto zemí utíkali,“ odhalil svůj postoj.

Celá otázka s odpovědí ZDE.

Jde o moc a hospodářský vliv

Profil Jaroslava Foldyny na ParlamentníchListech.cz je velice aktivní. Jedna z čtenářek jej vyzvala, aby se podepsal pod petici za podporu prezidenta Miloše Zemana. Poslanec ji ujistil, že dokument už dávno podepsal a poslal i svým přátelům.

S tím souvisí i další dotaz či spíše jen slova podpory. „Takových nezaujatých lidí je třeba v této zemi hodně. Chci se vás zeptat, jestli si myslíte, že Rusko jako takové je válečnický stát. Já si to nemyslím a Rusko i Putina mám ráda. Byli jsme v Leningradě třikrát, měli jsme tam příbuzné,“ píše čtenářka, která jistě souzní se vstřícným postojem Zemana k Rusku.  

„V situaci v politice, která se týká Ruska, se domnívám, že jde o bipolární přetlačování dvou mocností, nejde tu o nic méně než o moc a hospodářský vliv. To, čeho jsme svědky, nezřídka v českých masmédiích a určitých politických kruzích, je hysterie, jíž jsme byli svědky v éře tuhého socialismu, kdy některým politikům a mediálním mágům koukaly ze zadku Sovětského svazu jen polobotky. Je to smutná realita, ale někdy je třeba se tomu jen zasmát a snažit se věci změnit. Buďme hrdi na svůj stát a mějme svou politiku, tím budeme i pro své partnery, myslím tím ty současné, důstojnými,“ odepsal čtenářce.

Celá otázka s odpovědí ZDE.

Celá otázka s odpovědí ZDE.

Manažeři státních podniků by měli mít zastropované odměny

Jaroslav Foldyna byl rovněž tázán na platy a zlaté padáky především asi ve státních či polostátních firmách. Čtenář zmínil i Českou televizi placenou z koncesionářských poplatků. Mnozí se totiž domnívají, že by se v tom měl „udělat pořádek“.

„Mluvíte mi z duše. I já jsem toho názoru, že by manažeři státních podniků měli mít zastropované odměny a jejich odchodné by mělo odpovídat zákoníku práce, ostatně jako všem ostatním v této zemi,“ píše Foldyna, avšak konkrétní návrh zatím nesdělil.

Obhajoval ale to, že ČSSD se rozhodla svou místopředsedkyni a bývalou senátorku Alenu Gajdůškovou platit z peněz Lidového domu. Sociální demokracie má podle něj pro několik zaměstnanců vyčleněné peníze a za práci jim prostě platí. „A březnový sjezd ČSSD jistě posoudí, jak se který místopředseda své funkce zhostil,“ dodal Foldyna. Na březnovém sjezdu ČSSD se totiž ukáže, zda Gajdůšková svůj post obhájí.

Celá otázka s odpovědí ZDE.

Celá otázka s odpovědí ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…