I Karel Čapek by dnes byl na seznamu dezinformátorů. Lékař Pollert našel jeho článek, který by roztrhali

03.04.2021 10:08

Lékař Lukáš Pollert z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 2. LF UK a Fakultní nemocnice Motol na sociální síti sdílí, jak jednostranně vnímá část české společnosti vyjadřování názorů k epidemické situaci. Vadí mu, že lidé nedostávají od „kovidistů“ prostor vyjádřit svůj tzv. názor selského rozumu. Připomíná i pro dnešek aktuální slova, jež svého času k epidemii napsal spisovatel Karel Čapek. V současnosti by za ně byl, zřejmě jako řada dalších, prohlášen za „dezinformátora“.

I Karel Čapek by dnes byl na seznamu dezinformátorů. Lékař Pollert našel jeho článek, který by roztrhali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lukáš Pollert

Ty, kteří nesnášejí, když se k epidemii vyjadřují jiní lidé než odborníci, Pollert s oblibou označuje „kovidisty“ (obsese z covidu). Jsou to zřejmě i lékaři, kteří nejsou přímo epidemiologové. „Prý tomu nerozumějí a tak nemají ‚fušovat do řemesla‘. Stomatolog také neradí kardiochirurgovi,“ glosuje Pollert zaznívající protiargumenty „kovidistů“ na názory těch, kteří se neřadí mezi odborníky na epidemiologii.

V kontextu toho vzpomíná slova známého neodborníka, filosofa a spisovatele Karla Čapka, když se před 90 lety rovněž opovážil vyjádřit k infekční nemoci, ke chřipce. „Nebyl to žádný lékař, epidemiolog, natož virolog. Jeho úvaha neměla žádná data, studie, ale jen zkušenost a rozum,“ připomíná Pollert.

Čapkova slova by se bez velkých rozdílů dala aplikovat i na dnešní situaci. Avšak s rozdílem tím, že by v dnešní době byla považována za „dezinformace“. „I když byla pravdivá a jsou dodnes, současným pokrokem by byla smetena mezi konspirační teorie a sám Karel Čapek by se zařadil na seznam dezinformátorů Ministerstva zdravotnictví,“ podotýká Pollert.

Pro jasnou představu přikládá dnes stále aktuální Čapkův článek, který v roce 1931 napsal pro Lidové noviny. A v němž zmiňuje jednoduché rady, jak se k virovému onemocnění co nejlépe postavit.

„Tak už se dostala i k nám, sice s jistým zpožděním a zatím jen poskrovnu; ale ani v ohledu chřipky jsme tedy nezůstali za Evropou. Nuže, je tudíž na místě udělit nemocným, zdravým a zejména těm, kdo se chřipky bojí, několik ne sice odborných, ale dobře míněných rad,“ začíná fejeton Karel Čapek.

„Jakmile poznáte, že vám je tak nějak divně, a jakmile na sobě zjistíte horečku, zůstaňte doma a vlezte do postele, ale hlavně nechoďte mezi lidi a nedýchejte jim pod nos, hekajíce a bědujíce, že máte chřipku. Každý, kdo si svým bližním naříká, že má chřipku, zaslouží jednu do zad, ne proto, že je vůbec protiva, ale proto, že chřipku nebo rýmu roznáší,“ píše dále slavný spisovatel.

Následná jeho rada směřuje k aktivitám, kterým se v době nemoci mají lidé, pokud možno, ideálně věnovat: „Když už marodíte, vemte si dobrou knížku a čtěte, abyste aspoň nestonali nadarmo.“

A závěrem Čapek ve svém článku upozorňuje, že čím míň se bude o chřipce povídat, tím dřív přejde – už z nedostatku veřejného zájmu.

„Posléze neříkejte každé rýmě, kašli, angíně, katarům, bolení hlavy a jiným svízelům, že je to chřipka. Zbytečně jí tím děláte reklamu a ztěžujete život všem hypochondrům, kteří náhodou ještě kašel nebo rýmu nemají a bojí se skoro dýchat, aby nevdechli nějakého toho Pfeifferova bacila nebo jaký neřád,“ dodává Karel Čapek ve svém textu, se kterým se lékař Pollert názorově zcela ztotožňuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…