I Merkelová prý vstoupila do boje proti čínským odposlechům

10.02.2019 11:24

Svět obchází strašidlo, strašidlo čínské firmy Huawei, nabízí se parafráze na slavnou větu z komunistického manifestu pánů Marxe a Engelse. Západní země mají strach, aby se přes firmu Huawei nedostaly k čínské komunistické vládě informace, které by se k ní dostat neměly. Německá kancléřka Angela Merkelová v tomto směru žádá po čínské firmě záruky.

I Merkelová prý vstoupila do boje proti čínským odposlechům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Spojené státy varovaly své spojence před používáním produktů čínské firmy Huawei. Existuje prý riziko, že čínská firma může skrze svou techniku odposlouchávat klíčové instituce a citlivé informace bude předávat čínské vládě. K podobným praktikám údajně mělo docházet už u zakázek, které firma získala v Africe.

Firma Huawei tvrdí, že obvinění Američanů jsou nepodložená, že jejich hlavním cílem je zbrzdit nástup Číny coby největší ekonomické mocnosti. České čtenáře o tom informuje server Časopis Argument, který vychází z informací deníku Asia Times.

Německo, které se v kauze firmy Huawei chovalo zdrženlivě, začalo od firmy požadovat záruky, že se jakékoli citlivé informace, ke kterým by se firma mohla teoreticky dostat, nedostanou do rukou čínských komunistů. Merkelová prý tento požadavek vznesla při návštěvě Japonska.

„Německo doposud zaujímalo pragmatický postoj a trvalo na tom, že neexistují důkazy, že by firma využívala svých zařízení ke špionáži. I tak je ale podle Merkelové nutné hovořit s čínskou vládou... Merkelová uvedla, že vyspělé země začínají diskutovat o tom, jak je skupina Huawei navázána na vládnoucí komunistickou stranu Číny,“ napsal server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…