I Okamura si připravil vánoční projev. Zamýšlí se v něm nad trápením bezdomovců

26.12.2013 11:41

Prezident Miloš Zeman není jediný politik, který chce na druhý svátek vánoční oslovit veřejnost. Svůj „projev“ zveřejnil na blogu na serveru iDnes.cz i šéf hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura.

I Okamura si připravil vánoční projev. Zamýšlí se v něm nad trápením bezdomovců
Foto: Daniela Černá
Popisek: Okamura hovořil i o komplotu politických stran

Okamura zdůrazňuje, že Vánoce jsou obdobím, v němž se většina lidí pokouší myslet i na druhé. Domnívá se ale, že největším dobrodiním je zamyslet se především sám nad sebou.

„Nejen o Vánocích by bylo dobré se zastavit a říct si, proč to vlastně žijeme − co je náš skutečný, opravdový cíl, pro který chceme žít, dýchat a třeba i umírat. A když si tohle uvědomíme, pak se nám daleko lehčeji bude vybírat mezi tím, co dělat a co nedělat,“ míní.

Lidé podle jeho názoru příliš často zapomínají na to, že peníze, majetek, kariéra a moc jsou jen prostředkem, který nikdy nesmí být cílem. Důkazem jsou mu prý jeho návštěvy dětských domovů i domovů pro seniory, kde trápení nezpůsobují peníze, ale nedostatek lásky a pohlazení.

Bezdomovci nemají pro koho žít

V České republice žije zhruba 100 tisíc lidí bez domova. Jejich problémem dle Okamury ale není alkoholismus nebo lenost. Je to nejčastěji ztráta vztahu k někomu a pocit, že nemají pro koho žít.

„I my, lidé s domovem a teplou postelí, jsme občas takovými bezdomovci − máme sice pro koho a pro co žít, ale tak nějak nás tento obrovský dar míjí. Vážení přátelé, mysleme více vzájemně na sebe a naučme se nedělat to, co je zbytečné a marné, a učme se rozdávat sami sebe. Často do noci pracujeme pod falešnou záminkou, že to děláme pro své blízké. Abychom jim koupili či zabezpečili to či ono. Přitom to nejlepší, to nejcennější, jim můžeme dát úplně zadarmo a kdykoli − sami sebe,“ vzkazuje lidem Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…