I církevní restituce může nová vláda změnit, ujišťoval Zeman v Břeclavi

26.09.2013 20:06

REPORTÁŽ Špatná dopravní situace a nezaměstnanost trápí Břeclav. I s tím se svěřil prezidentovi republiky místní starosta. Následovaly pak také gratulace k prezidentovým narozeninám. V úvodním proslovu prezident uvedl, že přišel skládat účty občanům, ocenil místní architekturu, hovořil o vládní krizi a vyzval obyvatele města, aby šli k volbám.

I církevní restituce může nová vláda změnit, ujišťoval Zeman v Břeclavi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman hovoří s občany v Břeclavi

Z první otázky, kterou dostal, měl prezident radost. „Z jakého důvodu jste nejmenoval předsedkyní vlády Miroslavu Němcovou, i když měla podporu většiny? Ptal se jeden z místních občanů. „Vy jste teď ve své otázce tvrdil, že Miroslava Němcová měla zajištěnou podporu sto jedna poslanců, mimochodem velice různorodých,“ reagoval Zeman.

„Ona stojednička byl naprostý blaf. Nikdy neexistovala a ten, kdo o tom nebyl přesvědčen se o tom mohl přesvědčit při hlasování o Rusnokově vládě,“ upozornil prezident, který zároveň zdůraznil i to, že program Miroslavy Němcové by byl v podstatě pokračováním Nečasovy vlády a premiér Rusnok je podle něj skvělý odborník.

Lidé řešili přijetí eura a restituce

V diskusi se řeč stočila na prospěšnost eura. „Důvod proč u nám je 70 procent lidí proti euru je strach z neznámého,“ upozornil prezident, který zároveň vysvětlil, proč on téhle měně fandí. „Hlavní důvod je, že euro je stabilní měna, která nemůže být napadnuta spekulanty,“ doplnil s tím, že právě Česká republika potřebuje stabilitu i s ohledem na vývoz a ekonomiku.

Lidé se ptali také, kdy bude lepší budoucnost a zajímaly je církevní restituce. „Existuje nějaká šance to nějakým způsobem zmírnit?“ ptal se jeden z místních občanů. „Samozřejmě, že zákon o obecném referendu je potřebný. Je samozřejmě možné vypsat i referendum o církevních restitucích,“ uvedl Zeman. „Každý zákon lze změnit hlasováním v Parlamentu. Myslím si, že rychlejší cesta, aniž bych Vám doporučoval koho volit, počkat, jak bude složena budoucí Poslanecká sněmovna,“ naznačil Zeman.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…