I emigranti se zajímají o osud Česka, zdůrazňuje Klausova sestra

19.01.2013 8:14

Mezi lety 1948 až 1989 Československo opustily statisíce lidí. Někteří odešli v vidinou lepšího materiálního vyžití na Západě, ale řada lidí byla k emigraci v zásadě donucena komunistickým režimem. Mezi lidmi, kteří z Československa odejít nechtěli, je sestra Václava Klause Alena, která se v rozhovoru pro sobotní MF Dnes vymezila proti postoji svého bratra.

I emigranti se zajímají o osud Česka, zdůrazňuje Klausova sestra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Václav Klaus před druhým kolem prezidentských voleb jasně podpořil Miloše Zemana, když prohlásil, že prezidentem českého státu má být někdo, kdo zde prožil dobré i zlé, někdo, kdo neodešel do zahraničí. A na sociální síti Facebook se záhy objevila kritika tohoto výroku. Je třeba myslet na to, že lidé z tehdejšího Československa často odcházeli po tvrdém nátlaku komunistického státního aparátu. A to že emigrovali ještě vůbec neznamená, že se přestali zajímat o dění ve své vlasti, o čemž ví své i Alena Jarochová, sestra odcházejícího prezidenta.

Prezidentem má být slušný, morálně silný a moudrý člověk

"My nikdy v životě emigrovat nechtěli. Až když manžel týden po srpnové okupaci obdržel výhrůžné avízo, začal být pro něho pobyt v Československu nebezpečný a během několika hodin jsme republiku opustili. Samozřejmě, že začátek byl pro nás velice náročný. Opustit rodiče, sourozence, přátele, školu, práci, zemi, to moc bolí. Hlavním naším zájmem ale bylo, co se děje doma! K tomu jsme uměli jen česky a rusky a neměli ponětí o životě na Západě. Náš důvod k odchodu byl ovšem tak závažný, že jsme různé útrapy dobře snášeli," říká sestra hlavy státu.

Našli se samozřejmě i lidé, kteří odešli především z materiálních důvodů, ale prý to rozhodně nebyla většina emigrantů. Tito lidé se často zklamaně vraceli do Československa nebo na svou zemi naopak úplně zapomněli. K tomu paní Jarochová poznamenává, že její děti i vnoučata česky mluví a když do republiky přijedou, cítí se tu být doma. Není to tedy jen o tom, kdo kde žije.

"Samozřejmě, že budoucí prezident musí znát dobře českou minulost i současnou situaci, problémy, radosti i starosti občanů, ale hlavně by měl být slušný, morálně silný a moudrý člověk," uzavírá Klausova sestra.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…