I kdyby mě Zeman pozval, stejně bych nepřišel, ujistil v ČT odmítnutý jihočeský rektor

25.10.2013 22:58

Většina rektorů se odmítla zúčastnit pondělní oslavy státního svátku a předávání nejvyšších českých vyznamenání na Pražském hradě. A to na protest proti postupu prezidenta Miloše Zemana, který nepozval dva jejich kolegy z Masarykovy a Jihočeské univerzity. Tématu se věnovali v diskusi rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer a jeho protějšek z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem René Wokoun, který jako jeden z mála kolektivní bojkot poruší.

I kdyby mě Zeman pozval, stejně bych nepřišel, ujistil v ČT odmítnutý jihočeský rektor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Oba vystoupili coby hosté pořadu Události, komentáře ve vysílání České televize. René Wokoun se hodlá účastnit předávání státních řádů a vyznamenání u příležitosti pondělního státního svátku, zatímco Liboru Grubhofferovi se naopak vůbec nedostalo pozvání. Prvně jmenovaný spatřuje ve své předpokládané účasti především protokolární záležitost, 28. říjen považuje za symbol naší státnosti. Z tohoto důvodu mu nepřijde, podle jeho slov, chování kolegů rektorů vhodné. Uvítal by, kdyby se naopak rektoři „s hlavou státu domluvili na jakémsi modu vivendi“. V kroku svých kolegů vidí opoziční politické chování. „Rektor veřejné vysoké školy je ze zákona apolitická osobnost, neměl by se chovat tak, aby to bylo chápáno jako politická deklarace,“ doplnil.

Naopak podle rektora Grubhoffera reakce většiny rektorů není nemístná, považuje ji dokonce za „kategorický imperativ“, váží si kolegiální soudržnosti a spatřuje v ní „dokonce výraz osobní statečnosti“. Dodal však, že i kdyby jej prezident republiky Miloš Zeman na Hrad pozval, pozvání by nepřijal, protože „nesouhlasí s řadou kroků prezidenta, s principiálními věcmi“, které podle jeho názoru do „pokleslé politické kultury“ vnášejí „příznaky plíživé totality“, jichž jsme každodenními svědky.

Rektor UJEP Wokoun se přihlásil ke svému vyjádření, že „akci svých kolegů považuji za přehnanou, za jakési bourání báboviček“ a hraní si na opozici s tím, že mu chování rektorů připadá dětinské a nebo – v horším případě – znamená „vtahování politiky na půdu akademických svobod“. Podle něj je potřeba „s úctou přistupovat k našim tradicím“ a s kroky svých kolegů, českobudějovického rektora Grubhoffera a brněnského Beka, naprosto nesouhlasí.

Libor Grubhoffer vyjádřil formální souhlas s tím, že prezident „má právo pozvat si, koho chce“. Ovšem, jak dodal, „od roku 1989 jsme si zvykli na to, že byli vždy pozváni všichni rektoři (veřejných vysokých škol – pozn. PL) jako výraz úcty k univerzitám“. Zastal se brněnského rektora Beka s tím, že sám by prezidentovu přednášku nepovolil. Podle rektora Wokouna je povolování přednášek plně v kompetenci rektorů, ovšem žádnou „politickou agitaci nelze akceptovat, neboť ji zakazuje zákon".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…