I když byla favoritkou, Merkelová letošní Nobelovku za mír nedostala. Oceněna byla organizace z Tuniska

09.10.2015 11:18

Letošní Nobelovu cenu za mír získal takzvaný tuniský kvartet pro národní dialog, který přispěl k budování demokracie v Tunisku po událostech arabského jara z roku 2011. Oznámil to v Oslu norský Nobelův výbor.

I když byla favoritkou, Merkelová letošní Nobelovku za mír nedostala. Oceněna byla organizace z Tuniska
Foto: Archiv
Popisek: Nobelova cena

Výbor zmíněnou instituci, vytvořenou v roce 2013, ocenil „za rozhodující příspěvek k budování pluralitní demokracie v Tunisku po jasmínové revoluci v roce 2011“.

Tunisané byli první z občanů arabských zemí, kteří koncem roku 2010 povstali proti vládě. Potom se rozpoutaly revoluce známé jako arabské jaro. Tunisko se sice na rozdíl od Egypta nebo Libye vyhnulo porevolučnímu chaosu, od roku 2011 se však potýkalo s politickou nestabilitou a ekonomickými problémy.

Oceněný subjekt tvoří čtyři organizace

Tuniský kvartet pro národní dialog „nastolil alternativní mírový politický proces v době, kdy byla země na pokraji občanské války“, konstatoval Nobelův výbor.

Ve čtyřčlenné skupině jsou odborová centrála Všeobecný tuniský svaz práce (UGTT), Tuniský svaz průmyslu, obchodu a řemesel (UTICA), Tuniská liga na obranu lidských práv (LTDH) a Tuniský spolek právníků.

Nobelova cena za mír za rok 2015 byla udělena tomuto kvartetu, nikoli čtyřem jednotlivým organizacím, které ho tvoří,“ upřesnil výbor.

Podle agentury AP ocenění znamená velké vítězství pro tuto malou severoafrickou zemi, jejíž křehkou demokracii poznamenaly letos dva extremistické útoky. Atentáty, při nichž zahynulo 60 lidí, měly těžký dopad na turistický průmysl v Tunisku.

Nobelovka za ekonomii bude známa v pondělí

Na letošní Nobelovu cenu za mír bylo nominováno 273 kandidátů, z toho 68 organizací. Loni dostal Nobelovu cenu za mír indický aktivista usilující o odstranění dětské práce Kailáš Satjárthí a mladá pákistánská bojovnice za právo dívek na vzdělání Malala Júsufzaiová.

Letošní týden vyhlašování Nobelových cen začal v pondělí oznámením cen za lékařství; pokračoval v úterý cenou za fyziku a ve středu vyhlášením ceny za chemii. Ve čtvrtek Švédská akademie udělila Nobelovu cenu za literaturu běloruské spisovatelce narozené na Ukrajině Světlaně Alexijevičové. V pondělí bude oznámen držitel Nobelovy ceny za ekonomii.

Na vyznamenané kromě finanční částky ve výši osmi milionů švédských korun (téměř 23,4 milionu Kč) čeká i účast na tradičním slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince. Nobelova cena za mír se bude předávat v norském hlavním městě Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve Stockholmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…