I my se můžeme dostat do války! Bezpečnostní experti rozebírali aktuální hrozbu

01.06.2015 19:45

Centrum transatlantických vztahů vysoké školy CEVRO institut (PCTR) pořádalo konferenci o kybernetické bezpečnosti a národní obraně. Spolu s mnoha bezpečnostními zahraničními experty na ní vystoupili i generál Petr Pavel či ředitel Národního bezpečnostního úřadu Dušan Navrátil. Konferenci zahájil a první panel uváděl ředitel PCTR Alexandr Vondra.

I my se můžeme dostat do války! Bezpečnostní experti rozebírali aktuální hrozbu
Foto: CEVRO Institut
Popisek: CEVRO Institut

Dnešní svět je plný nebezpečí. Válčí se všude, ať již konvenčními zbraněmi, nebo hybridní formou. Jednou z forem je i kybernetická válka, která může mít dalekosáhlé následky, aniž by si kdokoliv všiml, kdy přišel první úder.

Vzhledem k tomu, že kybernetická bezpečnost států nespadá pod atlantickou smlouvu NATO, je za ni zodpovědná každá země sama. A poněvadž se jedná o vcelku novou sféru, je třeba být neustále aktuální. Česká republika se v tomto ohledu drží lepšího průměru a to díky Dušanovi Navrátilovi, pod jehož vedením vzniklo Národní centrum kybernetické bezpečnosti, které sídlí v Brně.

Armáda má podle všeho vlastní politiku kybernetické bezpečnosti, do které podle náměstka ministra obrany Daniela Koštovala hodlá v následujících pěti letech investovat na půl miliardy korun.

Navrátil také zmínil, že dnešní soukromý sektor mnohdy podceňuje možnosti kybernetických útoků, které pak mohou ovlivňovat celý výrobní proces, případně jej i narušit. Příkladem uvedl vir Stuxnet, kterému se podařilo vyřadit z provozu část íránských centrifug pro výrobu jaderného paliva. Apeloval také na důležitost spolupráce mezi státním a soukromým sektorem.

Velmi zajímavý byl příspěvek Dmitriho Adamskyho, profesora z izraelské univerzity pro diplomacii a strategii. Ten srovnával postupy v kybernetickém boji Ruska a zemí NATO. Rusko, ač nemá definovanou doktrínu k informační válce, je velmi efektivní, především v tom, že než aby měli velké náklady na vlastní obranu, jsou velmi dobře schopni využít slabin svých protivníků.

Další kdo vystoupil, byl Bruce Wynn, důstojník britského letectva v záloze, který hovořil o různých informačních novinkách v daném tématu. Jednou z nejzajímavějších informací z jeho přednášky pak byla skutečnost, že kybernetická válka nemá začátek. Většinou si totiž útoku nikdo nevšimne, tudíž se řeší až jeho samotné dopady. Kyberprostor je podle něj stejně důležitým životním prostorem jako země či vzduch. Největším jeho problémem je pak nedostatek důvěry. Jak mezi jednotlivými zeměmi NATO, tak uvnitř těch zemí mezi státním a soukromým sektorem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…