I prasata u koryt mlaskají míň. Kalousek zažil v televizi peklo

26.06.2013 10:29

Velká politická přestřelka se odehrála v úterý večer v pořadu Události, komentáře. Zástupci pěti sněmovních stran se hádali o východiscích ze situace nastolené jmenováním nového premiéra Jiřího Rusnoka. Zástupci levice brutálně útočili na vládu zastupovanou zejména ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

I prasata u koryt mlaskají míň. Kalousek zažil v televizi peklo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Ve studiu České  televize vedle moderátora Martina Veselovského usedli na jedné straně zástupci dosavadní koalice Miroslav Kalousek a Jiří Pospíšil, na druhé pak Michal Hašek z ČSSD a Vojtěch Filip z KSČM. Prostřednictvím telemostu pak sestavu doplnil předseda Věcí veřejných Vít Bárta.

Hned na úvod se moderátor zeptal Miroslava Kalouska, zda mu nepřipadá, že ho prezident pěkně doběhl. Dosavadní ministr financí odvětil, že nikoliv a poznamenal, že prezident udělal něco, co nechtěla žádná z politických stran, takže mu jako poslanci nezbývá, než zírat. „Z litery Ústavy to určitě udělat může, nejsem si úplně jist, jestli i z ducha Ústavy,“ poznamenal místopředseda TOP 09.

„Toto prezidentovo rozhodnutí je prvním krokem v zápase o podobu parlamentního systému,“ myslí si Kalousek. Poslanci v tomto sporu podle něj hájí parlamentní demokracii. „Krok pana prezidenta směřuje spíš k nějakému putinovskému režimu,“ obává se.

S tím ovšem nesouhlasil první místopředseda ČSSD Michal Hašek. „Je logické, že teď musel být hlavním hráčem prezident republiky, protože pouze on má kompetenci jmenovat premiéra,“ vysvětloval. A pak drsně zaútočil na Miroslava Kalouska.

„Já nevěřím vlastním uším, že se najednou z vás stali ochránci parlamentního systému,“ poznamenal Hašek. „Celé tři roky jste nasazovali opozici roubík, válcovali ji na nočních schůzích sněmovny, vyhlašovali si podle svých potřeb stavy legislativní nouze, manipulovali jednacím řádem sněmovny a teď se dovoláváte parlamentní demokracie. Že se nestydíte,“ vmetl do tváře dvojici zástupců pravice.  

Místopředsedy ODS Jiřího Pospíšila se pak moderátor ptal, zda trucování pravice a prodlužování politické krize zemi nepoškodí. „Za to nese odpovědnost pan prezident, který zvolil takto nestandardní řešení,“ protestoval Pospíšil. „Tři strany a většina poslanců jasně deklarovali ochotu podílet se na vládě,“ upozornil. „Není to žádná vláda odborníků nebo úředníků, je to vláda přátel Miloše Zemana," dodal.

I ta prasata mlaskají míň, než vy

„To, co tu říkáte, je opravdu trapas,“ okomentoval jeho vystoupení Vojtěch Filip. „Celá krize má svůj původ v tom, jak jste vládli,“ pokračoval a vzápětí udeřil: „Vy jste se chovali tak, že i prasata u koryt mlaskají míň.“ Podle něj je například mimořádně trapné, když se nyní pod podporu pravicové koalice podepisují poslanci zvolení za úplně jiné strany. „Vy si tu hrajete na to, že suverénem je nějaká stojednička, přitom to tak vůbec není,“ rozčílil se komunista.

K němu se přidal i Vít Bárta: „Já s pobavením sleduji zuřivost Miroslava Kalouska, který je vystresován z toho, že po sedmi letech ztratí kontrolu nad penězovody a kvůli tomu se mu jeho kmotrovský systém nakupování poslanců začne rozpadat. Je dobře, že úřednická vláda vyžene z klíčových pozic pány Kalouska a Kubiceho, kteří zkorumpovaný systém drží pohromadě,“ jásal Bárta, zatímco kamera v prostřihu zabírala Miroslava Kalouska, který pobaveně kroutil hlavou.

„Tohle snad komentovat nemusím,“ poznamenal vzápětí. Pak se vrátil k Rusnokovi, kterého si prý váží, ale v tuto chvíli to vnímá tak, že premiér vyhlásil sněmovně válku. „On říká: Já vím, že mě nechcete, ale já tím premiérem stejně budu,“ uvedl Kalousek.

Michal Hašek s Jiřím Pospíšilem se následně překřikovali, zda pravice skutečně má zdůrazňovaných 101 podpisů, když z vystupování šéfky LIDEM Karolíny Peake podpora nebyla zřejmá. „Řekněte, jakou cenu mají její podpisy,“ vyzval následně Pospíšila.  

K jeho poznámce o ceně za loajalitu LIDEM se přidal i Vojtěch Filip. „Karolína Peake říkala, že nebude podepisovat žádný bianco šek. A co je to šek? To je platební doklad. Takže na něm nejspíš chyběla částka, co za to měla dostat,“ myslí si šéf komunistů. „Kolik vás stály ty podpisy,“ ptal se dál ostře.

Pak se Filip rozjel k obsáhlému monologu, ve kterém zkritizoval chování stran dosavadní vlády. „Použil bych příměru: Je to jako když se stříhá prase. Hodně kvikotu a vlna žádná.“ Vláda podle něj tři roky vládla špatně, nadělala velké dluhy a spoustu ostudy, a teď kvičí, jak chce vládnout zodpovědně.

K poznámkám o kupčení s poslanci se přidal i Vít Bárta. „My už prostě nechceme, aby tu Karolína Peake pobíhala po sněmovně a obchodovala svých osm již mnohokrát zobchodovaných hlasů,“ uvedl.

V následné anketě hosté ve studiu potvrdili své dosavadní postoje. Levice volala po předčasných volbách, pravice tvrdila, že v situaci, kdy ve sněmovně existuje většina, je to nesmysl.   

„Vy tady mluvíte o tom, jak si prezident dává do funkcí kamarády. Ale to je výsledek toho, jak jste tu sedm let vládli vy s vašimi kamarády,“ vmetl poté pravici Michal Hašek. „Vy si pořád myslíte, že to vysedíte, ale tohle naštve spoustu lidí,“ pokračoval, načež se ho Kalousek otázal, zda je politikem nebo táborovým řečníkem. „Já jsem politik, který se na rozdíl od vás nemusí bát voleb,“ dostal odpověď.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…