I v Moravskoslezském kraji vede ČSSD

19.05.2010 16:38

Sněmovní volby v Moravskoslezském kraji by vyhráli sociální demokraté. Ukázal to bleskový průzkum SC&C a STEM pro Český rozhlas.

I v Moravskoslezském kraji vede ČSSD

Sociální demokraté by podle agentur SC&C a STEM na severu Moravy a ve Slezsku získali 30 procent hlasů. Jako druhá by skončila s odstupem čtrnácti procent ODS. Třetí příčku obsadili se 13,5 procenty komunisté.

Přes pětiprocentní hranici by se v Moravskoslezském kraji dostalo šest stran. Za ČSSD, ODS a komunisty by se jako čtvrtí umístili Věci veřejné s 11,5 procenty, pátí TOP 09 s 11 procenty a lidovcům by dalo důvěru  pět procent voličů.

Čtvrteční předvolební debaty v Českém rozhlase se tak zúčastní: Lubomír Zaorálek z ČSSD, Pavel Drobil z ODS, komunistka Kateřina Konečná, Kristýna Kočí za stranu Věci veřejné, Pavol Lukša  z TOP 09, a lidovecký kandidát Jiří Carbol.

Přes 60 procent lidí má vybráno konkrétní stranu

Pevné pozitivní přesvědčení o volbě vyjádřilo 61 procent respondentů, a jak uvádí agentury, je to dosud nejvíc lidí, co takto odpovídalo. Svou účast ve volbách zcela či spíše potvrdilo 74 procent voličů, pouze pět procent lidí není přesvědčeno o volbě konkrétní strany.

„Dominantním důvodem pro účast ve volbách je tradičně pravidelnost volby - „chodím volit vždy". V důvodech k neúčasti vede skepse ke změně," uvedly agentury SC&C a STEM.

 

Výsledky voleb v kraji v roce 2006

V roce 2006 volby v Moravskoslezském kraji vyhrála ČSSD (40,54 procent a 11 mandátů), druhá byla ODS (28,11 procent a sedm mandátů) a třetí byla KSČM. Ta měla volební zisk 13,96 procent a v Poslanecké sněmovně má tak tři mandáty).

Čtvrté místo patřilo KDU-ČSL (7,18 procent a jeden mandát). Pátou opozici obsadila Strana zelených (4,34 procent a také jeden mandát). Hranici jednoho procenta pak už překonali jen SNK Evropští demokraté. Ti ale již žádný mandát nezískali.

Čtěte také:
Sever Moravy patří ČSSD. V televizním studiu se ukáží lidovci

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…