I ve mně dřímá malý kluk. Kardinál Duka bloguje

05.08.2013 16:58

Církev by se měla naučit lépe a především srozumitelněji komunikovat s většinovým obyvatelstvem. Tento názor zveřejnil kardinál Dominik Duka na svém blogu, který si s tímto účelem založil. „Máme tu přece miliardový kontinent sociálních sítí a internetu, a i tito lidé mají přece právo se dozvědět o Kristu,“ píše a dodává, že uzavírání se do světa vlastních médií a televizních bloků není pro církev ta správná cesta.

I ve mně dřímá malý kluk. Kardinál Duka bloguje
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Chrámu svatého Víta na Pražském hradě sloužil kardinál Dominik Duka půlnoční bohoslužbu

„Dnešní doba se mi jeví jako neúprosně rychlá, zaměřená na okamžitý, skoro až instantní prožitek. Pro církev představuje současná doba velkou výzvu: naučit se hovořit jazykem současnosti,“ uvádí kardinál. Doufá proto, že právě komunikace církve s veřejností prostřednictvím internetu napomůže přenesení obsahu biblických slov do dnešní doby.

Na svém blogu by se Duka dle svých slov rád dělil s lidmi dobré vůle o myšlenky, nápady, vize a zážitky. „Jsem přesvědčen, že člověk má využívat nabídku moderních médií ne proto, aby z něj byla celebrita, ale i proto, že by mělo existovat místo, kde jeho myšlenky a názory mohou zaznít, aniž by byly opatřeny zavádějícím redakčním titulkem či zkráceny tak, že je vynecháno to nejdůležitější, nebo třeba nakonec nejsou ani publikovány, protože zpráva či myšlenka není dostatečně atraktivní či nosná,“ vyjmenovává negativa mediálních článků.

I kardinál je jen člověk

Je přesvědčen, že právě blog mu umožní svobodně a diplomaticky vyjádřit vše, co mu bude ležet na srdci. „Psát blog je přece jen takové to nenápadné hození sněhové koule k překvapení kolemjdoucích, kteří si uvědomí, že i kardinál je jen člověk a že v něm dříme malý kluk,“ míní.

Zároveň své čtenáře žádá, aby jeho příspěvky nebrali jako klukovinu, ani jako pošetilé bláznovství, ale jako pokus o navázání kontaktu. „Očekávám totiž, že i do mne se potom leckdo z vás, čtenářů, bude chtít trefit,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…