Občan se hádal s ministrem Hermanem o opravách kostelů. Takhle to dopadlo

19.12.2014 14:30

Jak je to se sakrálními památkami? Proč některé opravy financuje stát? Ptal se na to jeden ze čtenářů ParlamentníchListů.cz ministra kultury, lidovce Daniela Hermana. „Dostali restituce, tak ať si to platí ze svého!“ Napsal. „Kulturní památky patří neodlučně k této zemi a nejsou to pouze stavby, které náleží církvím a náboženským společnostem,“ odpovídá Herman.

Občan se hádal s ministrem Hermanem o opravách kostelů. Takhle to dopadlo
Foto: ROP Moravskoslezsko
Popisek: Opravený kostel ve Vítkově.

Proč tedy stát vynakládá další nemalé prostředky na obnovu památek, které se navracejí církvím? „Vážený tazateli, kostely i jiné náboženské budovy jsou historické a kulturní památky, které patří neodlučně k této zemi a nejsou to pouze stavby, které náleží církvím a náboženským společnostem. Jsou součástí této země odnepaměti. Těžko si představit obrázky Josefa Lady bez kostelů. Ty nelze nahradit tzv. kulturním domem ze 70. let nebo činžákem,“ vysvětluje Herman na svém profilu na ParlemntníchListech.cz.

Celý dotaz i s odpovědí ZDE:

„V tomto smyslu jde u památek, jako jsou staré domy, paláce, zámky a zámečky a kostely, o společný zájem všech občanů, aby se to všechno nezřítilo, protože ne každá zřícenina zvyšuje prestiž země,“ dodává ministr kultury.

Církve nic nedostaly, bylo jim to vráceno...

Dále upozorňuje na to, že církve podle něj nic nedostaly, ale pouze se jim vrací údajně třetina toho, co bylo komunistickým režimem ukradeno.

„Také bych chtěl podotknout, že věřící jsou přece také občané této země a platí tu daně, takže by bylo poněkud nespravedlivé, aby přispívali ze svých daní na různé podniky, kterých se nikdy nebudou účastnit, a na kostelní střechu nad hlavou neměli nárok,“ napsal v odpovědi ministr Herman.  

„Pokud voláte po dodržování práva, je to zcela namístě a jsem samozřejmě pro. K tomu totiž také patří péče státu o dědictví minulosti, které, když je zachováme, prospěje všem,“ vysvětlil Daniel Herman.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…