I zdevastované Řecko má své miliardáře. Podívejte se, na čem vydělali

19.07.2015 9:30

Řecko prakticky skončilo v ekonomické propasti a není jisté, kdy se z ní dostane. Od totálního zhroucení ekonomiky zemi chrání jen půjčky zahraničních věřitelů, podmíněné tvrdými reformami. Přesto v této zemi najdeme i miliardáře, kteří ovládají pětinu světového nákladního loďstva. Podle ústavy z roku 1967 ale držitelé tohoto národního pokladu nemuseli odvádět daně z mezinárodních zisků.

I zdevastované Řecko má své miliardáře. Podívejte se, na čem vydělali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Grexit, ilustrační foto

Nejbohatší Řekové dnes většinou nežijí v Řecku. Server týden.cz se podíval na to, o koho vlastně jde. „Řečtí miliardáři zbohatli na rejdařství, pod vlajkou jihoevropského státu díky nim pluje pětina světového nákladního loďstva. Jejich majitelé ale z velké části v Řecku ani nežijí. Většina řeckých miliardářů zbohatla v rejdařském byznysu, podle ústavy z roku 1967 tento průmysl neplatí žádné daně z mezinárodních zisků. Ostatní daně ale platí ve dvojnásobné výši podle loňské dohody Svazu řeckých majitelů lodí s vládou,“ píše server.

Spiros Latsis, jehož majetek se odhaduje na 2,7 miliardy dolarů se pohybuje v oblasti rejdařství a bankovnictví. Dnes žije v Ženevě, ve Švýcarsku. S majetkem 2,5 miliardy se na druhém místě ocitl Filippos Niarchos žijící v Paříži. Podniká v loďařství a umění. Třetí v pořadí skončil Jannis Angelikusis s majetkem 2,4 miliardy dolarů. A pozor, firemní sídlo má v hlavním městě Řecka, v Athénách.

Pro zajímavost server mapuje i aktivity vnučky Aristotela Onasise, „zlatého Řeka“ Athini Onasisové.  Athina Onasisová de Miranda má asi miliardu dolarů, žije v Brazílii, věnuje se parkurovému skákání a prohlašuje, že má velký odpor ke všemu řeckému. Nemá proto vliv na druhou polovinu Onasisova majetku, která je pod správou nadace pečující o řecké kulturní dědictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…