Ideální kandidát na prezidenta by byl expremiér, uvedl komentátor. Pak se ale rychle zarazil

16.09.2017 10:30

Ideálním kandidátem na prezidenta by byl podle komentátora Miroslava Koreckého nějaký ctihodný a důstojný expremiér. Uvedl to alespoň v dnešním komentáři MF Dnes s otázkou „kde brát a nekrást“.

Ideální kandidát na prezidenta by byl expremiér, uvedl komentátor. Pak se ale rychle zarazil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Pražský hrad z mostu přes Vltavu

„Žádná z hlavních stran zatím nepředstavila – protože nenašla – svého kandidáta na prezidenta. Má ho jen Strana práv občanů či podobně legrační uskupení jako ODA, Realisté nebo Sládkovi republikáni. V čem je problém?“ zeptal se úvodem Korecký. 

Následně se zamyslel nad představou, že by se přímá volba prezidenta konala už v časech první republiky. Kdo by tak asi podle Koreckého mohl kandidovat na hlavu státu? „Zřejmě by to nebyl historik August Naegle či botanik Bohumil Němec, protikandidáti Masaryka a Beneše v parlamentní volbě,“ zmínil s tím, že by to zřejmě nebyli ani Franta Plánička či Vlasta Burian.

„Mnohem pravděpodobněji by to asi byl některý z úctyhodných (ex)premiérů té doby: vedle Edvarda Beneše určitě Karel Kramář, Antonín Švehla, František Udržal, Jan Malypetr, Vlastimil Tusar nebo Milan Hodža. Po kom jiném by také velké partaje měly v přímé volbě sáhnout raději než po svých nejúspěšnějších politicích, kteří stavěli vlády, řešili krize, vyjednávali po celém světě?“ zeptal se Korecký. 

Premiér, jenž podle něj stráví nějakou dobu ve funkci, zná detailně domácí politickou scénu, ovládá řemeslo politické taktiky i má mezinárodní kontakty. „A i když samozřejmě platí, že funkci prezidenta, když na to přijde, zvládne i chemik z akademie, hazardní hráč nebo třeba skladník ze šroubárny, lze důvodně předpokládat, že pro navýsost politickou funkci prezidenta má lepší předpoklady ten, kdo politikou prošel od jeslí po univerzitu. A je to logické i z pohledu samotného expremiéra: kam jinam, výše, se už takový člověk může v politice posunout?“ položil další otázku Korecký. 

A podíval se i do světa, kde premiérskou přípravkou prošli mnozí současní prezidenti. „V Česku ale máme trochu problém. Klaus a Zeman už na Hradě byli, respektive ten druhý stále je. Pithart a Fischer kandidovat zkoušeli a opakovat se to nechystají. Čalfa, Stráský či Tošovský odešli do ústraní nebo do ciziny. Rusnok má mnohem lépe placený flek v ČNB. Gross umřel – a asi by se svými finančními kouzly stejně nebyl nejvhodnější adept,“ poznamenal Korecký a vzpomněl i na Špidlu, Paroubka a Topolánka. „Nebo Nečas se zátěží kauzy Nagyová?“ zeptal se závěrem s tím, kde je zástup ctihodných státníků z první republiky. „Když už holt nemáme důstojného expremiéra, je třeba se podívat o patro níž: na šéfy parlamentu, vicepremiéry, ministry,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…