Ideový otec výstavby sochy Havla se brání proti útokům v televizi

23.11.2012 14:15

ROZHOVOR Výběrová řízení jsou dobrá pro šikovné utrácení veřejných peněz. Na sochu Václava Havla se nicméně koná veřejná sbírka jako kdysi na Národní divadlo, takže kdo chce, ten dá. Ve Spolku pro výstavbu sochy Václava Havla nejsou žádné staré struktury. Tak se brání jeho předseda Petr Dauš, proti nařčením, která padla v České televizi.

Ideový otec výstavby sochy Havla se brání proti útokům v televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla zahájil veřejnou národní sbírku. Potřebuje nejméně 150000 korun

Opravdu si myslíte, že sbírka bude úspěšná a sochu postavíte?

Ano. Nepochybuji o tom, že postavit přesně takovouto sochu smysl má a najde se dostatek podobně smýšlejících občanů. Občanská veřejná sbírka je podle mne správný způsob financování. Sbírka byla zahájena před pár dny a dárci se už zapojují. Velice si vážíme každého příspěvku na výstavbu sochy. Jít cestou veřejné sbírky pouze bankovním převodem je trochu limitující, ale sbírku chceme průhlednou, s jasným zdrojem příjmů.

Co říkáte na námitky sochaře Jaroslava Róny v minulém díle pořadu České televize 168 hodin, že použití sochy od studentky je směšné a drzé a že by mělo být vypsáno výběrové řízení?

Pana sochaře Jaroslava Róny si vážím. Pravděpodobně šlo o podivný sestřih jeho prohlášení, neb si nechci připustit, že umělec a pedagog jeho formátu by v den výročí studentských povstání roku 1939 a 1989 zesměšňoval práci studentů, jejich aktivity nazval drzými a sám pak určoval, jak má socha vypadat. Navíc, socha byla vytvářena pod vedením pana profesora Jiřího Beránka, jež je váženým sochařem a tak si možná své pojetí práce se studenty mohli profesoři objasnit spíše mezi sebou. Co se veřejného výběrového řízení týče, jsem přesvědčen, že veřejná výběrová řízení jsou dobrá pro šikovné utrácení veřejných peněz, ale tady je vše jinak.

Socha existuje a sbírka je na zcela konkrétní pojetí a ztvárnění sochy Václava Havla a tedy ani nevím, na co by případné výběrové řízení mělo být. V prvním momentu mne takovýto styl výběru, sestřihu názorů a komentářů v nedělním pořadu 168 hodin udivil, ale pak jsem si řekl, že to asi lze přičíst na vrub hodně mladému týmu redaktorů. Docela dobře si vybavuji přelom mezi lety 2000 až 2001, kdy se právě redaktoři z České televize obrátili o pomoc na občanskou společnost. Nyní, po dvanácti letech ze stejných studií vidím podivně sestřihanou reportáž namířenou proti občanské aktivitě. Neberu nikomu nárok na jakékoli prohlášení, ale podsouvání smyslu cíleným sestřihem nechápu jako korektní komentář. V České televizi je to pro mne nečekaná zkušenost, nicméně to beru jako fakt. Nejspíš redaktoři nechtějí být zrušeni jako stanice Rádio Česko.

Co říkáte na námitky filosofa Václava Bělohradského ve tomto pořadu, že sochu staví stejné struktury, které Havla smetly?

Nemyslím si, že by pan Bělohradský mířil tímto prohlášením přímo na náš spolek, i když to v sestřihu České televize tak vyznělo. Ale pro jistotu uvedu, že členové spolku, včetně autorky sochy jsou mladí lidé a i kdyby chtěli, nemohli se stát ani součástí komunistických struktur, ani nemohli být odpůrci režimu, tedy disidenty. Prozatím jedinou věkovou výjimkou jsem já. V listopadu 1989 mi bylo pětadvacet let, ale ujišťuji vás, že jsem nebyl členem KSČ, SSM, Pionýra ani Jiskřiček a ani žádné jiné strany po revoluci.

Myslíte si, že by Václav Havel chtěl mít svou sochu?

Že by pan Václav Havel chtěl mít sochu z bronzu, v životní velikosti, to si opravdu nemyslím. Také je velice pravděpodobné, že by mu budování pomníku vadilo, ale znovu opakuji, že nejde o zhmotnění státní propagandy ani o zakázkový pomník, kult politické funkci. Spolek je občanské sdružení, které nevzniklo na žádnou objednávku, sbírka je veřejná, občanská a nejsou použity a ani neplánujeme použití jakýchkoli státních prostředků, dotací Evropské unie a tak dále. Jsme přesvědčeni, že dramatik, filosof, disident, člověk, který ovlivnil několik generací vnímavých lidí, může být připomínkou morální autority i nyní. Možná právě nyní by tou připomínkou být měl. Jak uvádíme v úvodu našich stránek na internetu, rádi bychom vytvořili místo, které by nebylo pomníkem politika pro politiky, ale místem, kde je možné načerpat a sdílet odkaz. Osobně se setkat.

Vytvořením místa se sochou však dáte příležitost i lidem, kteří Havlovi nakloněni příliš nebyli a kteří budou mít možnost sochu poškodit nebo zneuctít…

Ano, to se stát může. Je snadné nebudovat, netvořit, ale spíš pomlouvat a kazit. Je možné, že frustrace někoho nasměruje proti nehybné soše, symbolu, který připomíná právě odvahu, tvořivost a odpovědnost. Ostatně, stejného principu jakéhosi boje dobra a zla jsme mohli být svědky po celou dobu, kdy pan Václav Havel žil. Těžko lze tedy předpokládat, že symbol svobodného myšlení nebude potřebovat i po instalaci trvalou péči. S péčí o takovýto symbol spolek počítá i v dalších letech.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

13:21 O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

Že se nakupovat v Polsku už nevyplatí? Možná nesouhlasí Češi, kteří si koupili kilo krůtích prsou v …