Idiot jako národní symbol. Veterán Charty 77 Jan Urban se rozepsal o Miloši Zemanovi

14.11.2016 21:47

Nad tím, že český prezident Miloš Zeman věnoval při státní návštěvě německé kancléřce Angele Merkelové jako oficiální dar výtisk Osudů dobrého vojáka Švejka, což okomentoval slovy „aby nám lépe rozuměla“, se zamýšlí na svém blogu na serveru Aktuálně.cz publicista Jan Urban.

Idiot jako národní symbol. Veterán Charty 77 Jan Urban se rozepsal o Miloši Zemanovi
Foto: repro ČT
Popisek: Publicista Jan Urban

Tvrdí, že z Jaroslava Haška vytvořila velkého spisovatele a oběť kapitalismu teprve komunistická propaganda, která z jeho knihy udělala nejpřekládanější titul v dějinách české literatury.

Urban poukazuje na to, že Haškův Švejk úspěšně zastínil všechny skutečné československé hrdiny. A to bylo přesně to, co komunistická diktatura potřebovala.

Na poušti bez hrdinů se Švejk snadno stal „vlastnictvím lidu“, píše Urban.

Celý text je ZDE.

Švejk se podle něj stal nejjednodušší výmluvou za zbabělost tváří v tvář nespravedlnosti. Nikdo se nepotřeboval zamyslet nad faktem, že z „hlediska vyššího principu mravního“ či snad i jen obyčejné lidské slušnosti, které snad přece jen by mohly být lepším vodítkem při hledání symbolu „národního charakteru“, je Švejk zosobněním lidské nízkosti.

Člověk, jenž miluje rozkazy a jakkoliv nelidský „pořádek“, protože dávají jeho životu smysl, který neumí sám najít. Nikdy, ani v jediném okamžiku, nezpochybní obsah těch rozkazů, upozorňuje Urban.

To, co bylo napsáno jako zručná satira na dávno minulé pořádky, bylo podle něj znetvořeno k nepoznání a zneužito ve prospěch zločinného režimu.

Každá strnulost a každá diktatura musejí Švejkao – troka či ne-občana milovat, píše dále Urban. Pro otroka neexistuje svědomí, soucit, natož možnost nesouhlasu s vrchností. Odpor nebo vzpoura jsou absolutně nemyslitelné, stejně jako možnost vyjádření nebo diskuse s mocí. Pro dnešní svět, pro dnešní Evropu, postavenou naopak na potřebě neustálé komunikace, sběru informací a výměny názorů, může otrok Švejk být snad jenom symbolem slepého pasažéra parazitujícího na všech ostatních.

Miloš Zeman se podle Urbana jednoduše mýlí, jestliže Švejka používá jako podobenství chytrých malých Čechů stojících proti německému strašáku. Švejk a švejkování, přežívání v poklonkování mocným a bez vlastní pozitivní vize světa jsou vnitřním problémem českým a jenom českým. Nikdo nám kvůli Švejkovi lépe rozumět nebude, myslí si Urban.

„Ostatně, asi nikdo už to nevyjádří lépe, jako to kdysi učinil Pavel Tigrid: ‚Vybrat si za národní symbol idiota může zase jenom idiot. A to my nejsme.‘ Svatá slova,“ uzavírá své zamyšlení Jan Urban.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …