Idiotský nápad, Okamuro, smějí se politici návrhu na zabránění vymření národa. A odpověď...

23.04.2014 15:01

Za ekonomickou blbost považuje kandidát na europoslance Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) záměr Úsvitu vytvořit Státní fond na podporu rodiny. Vyplácení desítek tisíc korun za narození druhého a dalšího dítěte nebo bezúročné půjčky setřela i bývalá poslankyně ODS. Úsvit jim vzkazuje: Systém je funkční, jen hlupák může něco namítat.

Idiotský nápad, Okamuro, smějí se politici návrhu na zabránění vymření národa. A odpověď...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Anketa

Jste rádi, že jsme členy Evropské unie?

22%
78%
hlasovalo: 22144 lidí

Úsvit tvrdí, že jejich program k volbám do Evropského parlamentu je založený na vlastenectví a boji s nelegální imigrací a imigrací nepřizpůsobivých skupin, například náboženských fanatiků. Naopak chce podpořit české rodiny a dostatek dětí. Odtud vychází také výzva vládě, aby systémově v prvé řadě podpořila rodiny s dětmi českých občanů. Jedním z nástrojů by mohl být podle Úsvitu Státní fond na podporu rodiny. Ten by například vyplácel podporu za druhé a další dítě od 20 tisíc korun. Ovšem existovaly by i podmínky pro získání příspěvku. Získali by ho rodiče, kteří dlouhodobě pracují a kteří mají čistý trestní rejstřík. Samotný fond by pak mohl být financovaný například z dividend nějakého státního podniku nebo z části daní. Tímto tahem chce Úsvit přispět k tomu, aby stát rodiče motivoval, aby spolu co nejdéle žili, měli co nejvíce dětí, aby pracovali a řádně vychovávali děti.

Tisková zpráva s návrhem ZDE

Lidovec Zdechovský: Je to ekonomická blbost

Přímočarou pomoc Úsvitu ovšem rychle rozcupoval kandidát na europoslance za lidovce Tomáš Zdechovský. „Tento nápad je velikánská ekonomická blbost,“ rázně reagoval pro ParlamentníListy.cz Zdechovský.

„Působí to blbě, protože omezovat příspěvky tím, jestli má někdo například čistý trestní rejstřík, to není rozumné. Podmiňovat rození dětí jakýmkoli ekonomickým příspěvkem není správná cesta. Dnes má rodina problémy nejen při narození, ale i při výchově. Setkávám se s rodinami, které nejsou schopné udržet děti na vysoké nebo dokonce na střední škole. To jsou klasické populistické názory,“ dodal s tím, že nový fond by byla jen další zbytečná instituce. Kritikou nešetřila ani bývalá poslankyně za ODS Lenka Kohoutová: „Cokoli dává na stůl Úsvit, tak neberu vážně, protože většina těchto věcí je velmi chybových a nemají reálný podklad. Já jsem neviděla fiskální dopad této záležitosti, takže nemohu přesně říci, kolik by to stálo státní pokladnu, ale podle mého názoru takové opatření rozhodně porodnost nezvýší.“

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Poslanec KSČM: Problematikou je nutné se zabývat

Méně skeptický k plánu Okamurova hnutí byl poslanec KSČM Miroslav Opálka. „Každá iniciativa, která by povzbudila demografický vývoj, je dobrá, ale já nevidím žádný důvod, proč by měl vznikat fond. Plnil by se stejně ze státního rozpočtu, takže to může být iniciativa v rámci státní sociální podpory. Je zbytečné ale vytvářet nový fond, protože by vznikly další režijní náklady,“ upozornil Opálka pro ParlamentníListy.cz. „Tato iniciativa může být předložena v rámci novely zákona o státní sociální podpoře. Parametry bych ale potřeboval vidět. Nejsem schopen tento návrh takhle rychle zamítnout nebo podpořit. Určitě ale je nutné se touto tematikou zabývat. To je bez diskuse,“ dodal s jistotou.

Další návrh Úsvitu: bezúročné půjčky

Plány Úsvitu na posílení českých rodin jsou ale daleko širší. Hnutí přichází také se záměrem bezúročných půjček na bydlení zajištěných státem, přičemž za každé dítě by stát rodičům odpustil motivační částku jistiny dluhu, opět minimálně od 20 tisíc korun výše. Úsvit ve svém tiskovém prohlášení také nabízí k diskusi, zda tyto půjčky neurčit jen manželům, protože manželské vztahy jsou prý dlouhodobější a výzkumy údajně ukazují, že manželé žijí zdravěji a zodpovědněji než nesezdané páry.

S tak idiotskými nápady prý chodí developeři do sněmovny

Bezúročné půjčky podle Kohoutové ale nepomůžou. Měli bychom hledat jiný způsob podpory rodin. I to vyplývá z jejího vyjádření k této problematice. „Tohle mi přijde vycucané z prstu a jsem přesvědčená o tom, že zase Úsvit něčím bouchnul o stůl a nemá to pádný podklad a hlavně nemají jasně spočítaný fiskální dopad,“ myslí si Kohoutová. „Bavme se raději o tom, že podpoříme rodiny, které mají například postižené děti a není pro ně dostatek péče,“ navrhla. Lidovec Zdechovský zastává podobně negativní stanovisko, které vysvětlil takto: „Bezúročné půjčky na zajištění bydlení státem nefungují. Je to spíš nahrávání developerským firmám, které dnes nemohou prodat byty, takže to zkoušejí přes politické strany a snaží se ve sněmovně obcházet s těmito idiotskými nápady. Rodina, když nemá peníze, může jít do sociálně nastaveného bytu.“ Poslanec Opálka si naopak dávání bezúročných půjček dokáže představit a problém vidí jinde: „Dneska dochází k velmi častému rozpadu rodin, takže nevím, jak bychom půjčky zabezpečovali. Nechtěl bych diskriminovat páry, kdy lidé žijí nesezdaní,“ reagoval Opálka.

Rakousko, Švýcarsko. To je inspirace

Rodinná politika je ale pro lidovce Zdechovského zásadní téma. Má na podporu rodiny svůj vlastní jasný názor: „Rodina potřebuje, aby otec a matka byli zaměstnaní, aby byl dostatek míst ve školce, aby matka na mateřské měla zvýhodněné daně. Je nutné nediskriminovat platově ženy a muže. Je potřeba se podívat do Rakouska, Švýcarska nebo do Německa. To jsou země, kde mají zaběhlý systém. Dnes není problémem klasické české rodiny bydlení. Spousta měst dává startovací byty, ale to neznamená, že se rodí více dětí. Nemotivuje to lidi žít spolu, mít děti a děti vychovávat.“ Kandidát na evropského poslance se také domnívá, že stát by měl začít hovořit o hodnotách, rodině a přemýšlet o dlouhodobé strategii. „Chodím školit ženy, které se mají vrátit z mateřské dovolené zpátky do práce. Když jsou například šest let na mateřské, tak mají pocit, že jim ujel vlak. Je nutné se soustředit na to, abychom motivovali i zaměstnavatele v tom směru, že zaměstnat ženu po mateřské je výhoda,“ dodal. Svůj recept na rodinnou politiku má i Kohoutová. „Je zapotřebí, abychom vytvořili pracovní možnosti pro rodiče, který jde po rodičovské dovolené do práce a umožňovali výhody pro zaměstnavatele, kteří například dávají práci na částečný úvazek. Můžeme se bavit také o daňových úlevách,“ naznačila.

Úsvit odporuje: Jen hlupák může něco namítat

Ostrá kritika ale nevyvádí Úsvit z míry. Systém, který navrhuje, totiž považuje za plně funkční a ekonomický. „Komentovat názory ODS nemá smysl, protože nevím, o jaké chybovosti mluví. My jsme žádné chyby v návrzích neměli,“ reagoval na výtky Kohoutové místopředseda hnutí Úsvit Jan Novák Večerníček. „Systém, který navrhujeme, funguje v mnoha zemích světa od Saúdské Arábie až po bývalé Československo. Novomanželské půjčky byly naprostou samozřejmostí a pokud si někdo vzpomíná na 80. léta, kdy se s nimi začalo, tak pochopitelně stály za boomem Husákových dětí,“ dodal. Upozornil také na to, že sám se věnoval ekonomii. „Já bych byl pro to, aby za každé dítě dostala rodina například 50 tisíc na ruku. Výchova dítěte stojí rodiče milion až tři miliony korun, které vlastně vrací do ekonomiky a do spotřeby. Dítě pak 40 let přispívá do sociálního a důchodového systému. To je jednoznačně výhodné pro stát. Já jsem bývalý ekonom,“ uvedl místopředseda. Na závěr pak shrnul: „Je to funkční systém, ekonomický, prověřený a velmi pravicový. Jenom hlupák může vůči tomu něco namítat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…