Idol mládeže kázal národu zelené desatero. Skončil přitom u popelnic

17.03.2021 19:04

Zelené náboženství už má i své „šetrné desatero“. A mileniální mládeži i všem ostatním jej káže médii vychvalovaný youtuber Karel Kovář, proslavený jako Kovy. Přezdívka jej prý k takové misi přímo předurčuje, což se v průběhu desetiminutového videa stane předmětem mnoha vtipů.

Idol mládeže kázal národu zelené desatero. Skončil přitom u popelnic
Foto: Screen Youtube
Popisek: Youtuber Kovy byl vytříděn

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí

A začneme zostra. Hned na úvod skončí Kovy před popelnicí vyhrazenou na kovový odpad. Dovnitř se nevešel, takže může odprezentovat celé desetiminutové poučující video.

„Ráno chci snížit uhlíkovou stopu o padesát procent, dopoledne přesvědčím státy, aby vyhlásily klimatickou nouzi, odpoledne stavím rychlotratě, aby se nemuselo tolik lítat letadlama, a vylovím všechen plast z oceánů a večer přijdu na to, jak zlikvidovat všechny rychloplasty,“ plánuje vlivný influencer v další „veselé“ scénce na téma, „co může změnit jeden člověk“.

Pak nabádá mladé diváky k tlaku na firmy, aby byly šetrnější k přírodě. Kovy vzpomíná, jak si před dvěma lety zaletěl reprezentovat ČR do New Yorku na fórum o udržitelném rozvoji, kde celý den poslouchal velkolepé plány na záchranu světa, což doplnil poznámkou, že OSN o udržitelnou budoucnost velmi dbá.

Ale pak šel do kantýny a dodavatel oběda mu jej naservíroval ve spoustě neekologického plastu. „Roztomilé,“ dodala posměšně na adresu zpátečnického dodavatele konferenčního cateringu hvězda, která je asi nejbližší českou obdobou Grety Thunbergové.

Je prý možné, že se Kovyho mileniální sledovatelé setkají s apatickým přístupem. „Ale co já bych dělal, když v Africe hážou veškerej odpad do řek,“ napodobil intonaci venkovana. Pak tento přístup zesměšní scénkou z domácnosti a plynule přejde k hlavnímu bodu celého videa: desateru šetrnosti, které má zodpovědný občan planety dělat.

Nejvíce prý planetu ušetříme, když zemřeme. Ale to časem udělá každý z nás, takže není třeba se tomu moc věnovat.

Druhým bodem desatera je recyklace. Tady internetová autorita národ pochválila, jsme prý pátí v EU. Ale v něčem prý takoví frajeři nejsme, zanedbáváme třeba třídění kovů, což youtubera přivede k další várce vtipů se svou stejně znějící přezdívkou.

 

 

Pochlubil se, že spolupracuje s neziskovou organizací Ekokom, jejíž web samosebou.cz prý určitě všichni znají, takže pokud neznáte, rychle byste tento rest měli dohnat.

Internetová celebrita vás následně z informací naučného webu prozkouší, ale pozor na chytáky, jako třeba že promaštěná krabice od pizzy patří do směsného odpadu, protože je promaštěná.

Mileniály jistě zaujme informace, že lahvička od jejich deodorantu patří společně s youtuberem do popelnice na kovy, ale musí být dobře vyprázdněna, a pojem „vyprázdnění“ je mládeži objasněn fekálním příměrem.

Dalším bodem desatera jsou jednorázové kelímky. Ty produkují odpady, takže prý bude lepší, když si příslušníci Kovyho cílové skupiny raději pořídí vystajlovaný „tumbler“. A ještě prý díky němu v některých kavárnách dostanou slevu.

Kovy a jeho tumbler:

A pokračujeme školením o jednorázových taškách. Youtuber sám prý chodí s batůžkem, ale pokud vám v papírové tašce přivezou třeba oběd z restaurace, nemusíte ji rovnou vyhodit, ale dá se znovu využít. Jednorázové obaly jsou podobná zbytečnost. Včetně balené vody, protože ta naše kohoutková je jednou z nejčistších na světě.

Voda je dalším bodem výkladu. Místo vany se má ekologicky uvědomělý občan raději rychle osprchovat. A opravdu prý „rychle“, ne abyste stihli během sprchování odzpívat několik písní. Myčka nádobí se pouští, jen když je plná, při čištění zubů vodu vypínat, nezalévat zahradu ani nemýt auto pitnou vodou, vypočítal youtuber své další tipy.

Ovšem kromě vody, kterou vidíme a cítíme, je tu ještě „virtuální voda“. To je ta, která je potřeba na věci, jež používáme. Té prý každý den spotřebujeme 4 500 litrů. Třeba jeden šálek kávy obsahuje kromě deci reálné vody ještě 140 litrů vody virtuální. Tu sice nevidíme, ale to neznamená, že na ni nemáme myslet.

Pak se kazatel zabývá případy, kdy někoho lítost nad planetou přivedla k vegetariánství či veganství. „Upřímně obdivuju každého, kdo se dokáže omezit a přestat něco jíst,“ objasnil Kovy nenuceně, co je správné.

On sám prý prospívá planetě alespoň tím, že si jednou za čas objedná jídlo z veganského bistra. Anebo si dá bezmasý burger, přičemž současně vyřídil reklamu společnosti, která tyto pochutiny vyrábí.

Další bod, nazvaný slow fashion, objasnil starší generaci, která by na jeho video náhodou zabloudila, slovy „všechno, co teď mám na sobě, je ze sekáče“. Což mu prý nebrání dělat ambasadora značce nového oblečení, ale „myslí na poměr“.

Své oblečení pak navíc rozdává na bazarech, což je „win win win strategie“.

Poslední bod se prý internetové celebritě dodržuje těžko, a to je cestování. „Jsem vášnivý cestovatel, ale uvědomuji si, že to není nejudržitelnější aktivita, kterou bych mohl dělat,“ deklamoval do kamery. Přidal však několik tipů, jak cestovat, a přitom být k přírodě šetrný.

 

 

„Vést šetrnější život nemusí být nutně těžký,“ zakončil kázání udržitelnosti. Ale když se prý mladí naučí omezovat teď za pandemie, nebude pro ně potom tak těžké se omezovat ve prospěch planety.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…