Igor Němec, strážce osobních údajů, vystoupil v ČT. Denodenně prý někdo narušuje naše soukromí

02.07.2014 20:23

Zaslouží si vydavatelství Mafra pokutu za zveřejnění odposlechů v kauze Jany Nagyové? A kým mohou být naše údaje zneužity? I na to odpovídal Igor Němec, předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů, který byl dnešním hostem pořadu Interview ČT24.

Igor Němec, strážce osobních údajů, vystoupil v ČT. Denodenně prý někdo narušuje naše soukromí
Foto: tan
Popisek: RNDr. Igor Němec, předseda Úřadu na ochranu osobních údajů

Deník Mladá fronta Dnes v červnu zveřejnil přepisy odposlechů mezi Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) a někdejším předsedou vlády Petrem Nečasem, které spadaly do kauzy kolem Jany Nagyové. To by podle Igora Němce samo o sobě problémem nebylo. Kamenem úrazu je však podle ředitele ÚOOÚ ale zveřejnění intimních pasáží hovorů mezi výše zmíněnými aktéry kauzy. Jeho ústav již s vydavatelství Mafra, které noviny vydává, zahájil správní řízení, na jehož konci hrozí vydavatelství pětimilionová pokuta.

„Běžný občan má právo na to, aby se jeho odposlechy nezveřejňovaly. A politikové jsou také jenom lidé. Při zveřejňování odposlechů nejenom politiků by měl proto platit princip proporcionality, tzn., je důležité rozlišovat mezi veřejným zájmem a zájmem veřejnosti. Pikantnosti v kauze Nagyová spadají pod zájem veřejnosti, nikoliv veřejný zájem, a proto neměly být zveřejněny,“ vysvětloval Němec důvod zahájení správního řízení s vydavatelstvím Mafra. A pokutě od ÚOOÚ se nevyhnula například ani bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová. V lednu 2014 jí ÚOOÚ udělil pokutu šestnáct tisíc korun za to, že zveřejnila výpovědi v kauze CASA. „Zveřejnila údaje třetích osob,“ uváděl Němec důvod, proč Parkanová dostala pokutu.  

Možnou příčinou stojící za množícími se případy úniků odposlechů a obecně tajných informací z vyšetřování na veřejnost, je podle ředitele ÚOOÚ velký okruh lidí, které mají k takovým informacím přístup. „Před 3 lety jsme kontrolovali Ministerstvo vnitra a zjistili jsme, že k citlivým údajům mají přístup asi tři tisíce lidí,“ uvádí Němec. Proto ÚOOÚ navrhovalo, aby se zaznamenávali ti, kteří si odposlechy vyžádali, a zároveň byl omezen okruh osob, které k informacím mají přístup.

„V přepočtu na počet obyvatel jsme druzí za Velkou Británií ve vyžadování přístupu k citlivým informacím,“ šokoval. A ani ochrana není podle něho dostatečná. „S excesy se setkáváme dennodenně,“ konstatoval.

Prezident Miloš Zeman přišel s nápadem na zrušení Úřadu pro ochranu osobních údajů. S tím Němec zásadně nesouhlasí. „Je škoda, že na prahu třetího tisíciletí si někteří politici, včetně pana Zemana, neuvědomují, že dnes přichází doba, kdy se nebudou dít klasické krádeže. Hrozí nám závažné krádeže identit. A proti tomu se musí společnost bránit,“ říká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…